Nieuws

Langstlopende programma Roze Golf vanavond voor het laatst op Radio Oost

Roze Golf voor het laatst op Radio Oost
Roze Golf voor het laatst op Radio Oost © RTV Oost / Leroy Vugteveen
De Roze Golf is vanavond voor het laatst te horen op Radio Oost. Het programma voor en door de Overijsselse lhbtiq+-gemeenschap bestaat sinds 1985 en is het langstlopende programma op Radio Oost. Maar volgens hoofdredacteur Henk Jan Karsten past de vorm niet meer in deze tijd.
“Het programma komt uit een tijd dat het is neergezet als doelgroepenprogramma. Een programma dat speciaal bedoeld was om de roze gemeenschap in Overijssel een eigen plek te geven omdat dat belangrijk was voor de emancipatie in de provincie. En die taak is er nog steeds, maar niet bij radio. Er zijn nu tal van technische mogelijkheden om je als groep te mobiliseren. Er is niet meer een klein plekje in dat radiolandschap nodig om diezelfde doelstelling te bereiken die toen bestond. Want die doelstelling kun jij misschien wel beter invulling in een online community.”
Volgens Karsten is het niet meer per definitie de taak van de regionale omroep doelgroepenprogramma’s een plek te bieden. “Als regionale omroep hebben we besloten de programmering te vernieuwen, te verfrissen. Een ander geluid. En daar horen ook dit soort keuzes bij."
Langstlopende programma Roze Golf vanavond voor het laatst op Radio Oost

Podcast

Presentator van het programma Jan-Erik Plettenburg vindt het jammer dat het programma na vanavond niet meer te horen is op Radio Oost. “We verdwijnen weliswaar als programma op de zender, maar de inhoud komt wel terug op Radio Oost. En we gaan door als podcast, op www.rozegolf.nl en op een aantal lokale omroepen.”
Toch had hij liever gezien dat het als radioprogramma door zou gaan. "Niets is eeuwig, maar je mist nu wel de toevallige luisteraar. Een podcast moet je bewust naar zoeken en afspelen."

Bereik regenboogonderwerpen

En verhalen over zulke toevallige luisteraars, kent Plettenburg. "Een ietwat homofobe collega luisterde het programma in de auto en dacht sindsdien wel anders over homoseksualiteit. Die mensen ben je op deze manier wel kwijt."
Hoofdredacteur Karsten verwacht juist een groter bereik. “Mijn opvatting is dat we, door het niet meer weg te zetten op de zondagavond maar het op te nemen in onze reguliere programmering, een groter bereik hebben met de onderwerpen die er toen doen. Want, laten we daar geen misverstand over bestaan, dat dit programma bijdraagt aan de emancipatie in de provincie ben ik van overtuigd. Dat het van waarde is en dat het belangrijk is, daar ben ik ook van overtuigd.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.