Vandaag in het nieuws: Presentatie onderzoek monstertruckdrama Haaksbergen

Vandaag wordt het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar het monstertruckdrama in Haaksbergen gepresenteerd. Om 10.00 uur wordt het rapport online gezet door de Onderzoeksraad en in de loop van de ochtend komen de onderzoekers en de gemeente Haaksbergen met een reactie.

Een mooie zondagmiddag in Haaksbergen met het evenement AutoMotorSportief liep vorig jaar september uit op een drama. Bij een stunt in het centrum kwam een monstertruck in het publiek terecht. Daarbij vielen drie dodelijke slachtoffers, 28 mensen raakten gewond.

Risico's

De Onderzoeksraad heeft onderzocht hoe de risico's van het evenement in Haaksbergen door de verschillende betrokken partijen zijn gewogen. Ook is gekeken welke maatregelen zijn genomen om gevaren te beheersen. Het onderzoek richt zich niet op de schuldvraag, maar op de lessen die uit het ongeluk zijn te trekken.

Naast het onderzoek van de Onderzoeksraad is het Openbaar Ministerie bezig met een strafrechtelijk onderzoek. Dat onderzoek loopt nog.

Vergunning

De rechtbank zal zich eind juli ook buigen over de vergunning die de gemeente Haaksbergen heeft afgegeven voor het evenement. Tientallen slachtoffers van het drama maakten bezwaar tegen de verleende vergunning. Die bezwaren werden in eerste instantie meteen door de gemeente afgewezen, maar de commissie bezwaarschriften stelde de bezwaarmakers grotendeels in het gelijk. Toch handhaafde de gemeente de vergunning.

Letselschadespecialist Yme Drost is namens twintig slachtoffers in hoger beroep gegaan tegen die beslissing. Vrijdag 24 juli wordt de zaak in de rechtbank in Zwolle besproken.
 

Bekijk ook het dossier 'Monstertruckdrama Haaksbergen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Deel dit artikel:

Reageren