Nieuws

Deventer koster Marco Heemskerk is moderne kerkmanager: "De Lebuïnus is van ons allemaal"

Een platenbeurs, een nieuwjaarsconcert, een eredienst. "De Lebuïnuskerk is van alle Deventenaren", zegt koster Marco Heemskerk van de kerk in het oude stadshart van Deventer. Heemskerk is een traditionele koster en een eigentijdse evenementenmanager in één persoon. "En die evenementen zijn broodnodig om financieel het hoofd boven water te houden", zegt hij.
Bijna 2000 bezoekers kwamen er afgelopen zaterdag naar de vinylbeurs in de Grote of Lebuïnuskerk. Daarna volgde op zondagochtend de kerkdienst van de protestante gemeente, waarna 's middags het Nationaal Jeugdorkest een nieuwjaarsconcert verzorgde voor vele honderden bezoekers.

'Kerk niet alleen van protestanten'

Koster Marco Heemskerk begeleidt al die activiteiten. Vrijwilligers worden aangestuurd, platenverkopers krijgen hun plek gewezen en de catering voor een evenementent wordt volledig zelf uitgevoerd. Van het smeren van de broodjes tot het legen van de afvalbakken.
"De Deventer Lebuïnuskerk is niet alleen van de protestanten", zegt Heemskerk vol passie. "Iedere Deventenaar ziet vanaf de snelweg A1 de toren en denkt: 'ik ben weer thuis.' Mijn adagium is dat iedere inwoner van deze stad minstens 1 of 2 keer per jaar de Lebuïnuskerk bezocht moet hebben. In welke hoedanigheid dan ook. "

Geen eroticabeurs

Maar vloekt die moderne evenementenlocatie dan niet met de traditionele kerkgemeenschap? Marco Heemskerk zegt: "Bijna alles kan in dit gebouw. Maar de kerk heeft twee restricties aangebracht: geen eroticabeurzen en geen paranormale activiteiten. Een drukbezochte platenbeurs is voor mij geen vloeken in de kerk. Dat is een evenement dat prima te doen is in deze kerk."
De koster/kerkmanager krijgt daarbij lof toegezwaaid over zijn veelzijdige aanpak. Dominee Saar Hoogendijk bijvoorbeeld: "Marco is aan de ene kant een ouderwetse koster, heel attent. En hij voorziet dingen heel goed. Ik denk dat hij dat van zijn moeder heeft, die ook koster was. Aan de andere kant is hij een moderne beheerder en manager. Je kunt bij hem voor heel veel dingen terecht."

Kostbare restauraties

Die brede aanpak is koster Heemskerk op het lijf geschreven: hij werkte in de horeca en zowel zijn moeder als oma waren koster in Den Haag. Waar zijn voorganger in Deventer zich nog tot de kerkelijke activiteiten beperkte, heeft hij de kerkdeuren wijd open gezet. Gasten worden op hun wenken bediend. De kerk heeft een servicebalie en een horecabuffet gekregen. "Uiteindelijk doen we dat allemaal om de kerk in leven te houden", zegt Heemskerk, die zich gelukkig prijst dat de leegloop van gelovigen in zijn kerk zeer beperkt is. Hij verwijst naar de hoge energiekosten. "En ook onderhoud en toekomstige restauraties zijn zeer kostbaar."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.