Alle betrokkenen faalden bij monstertruckdrama Haaksbergen

Er wordt hard uitgehaald naar de gemeente Haaksbergen in het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het drama van de monstertruck. Volgens de Onderzoeksraad schoot Haaksbergen zwaar tekort maar faalden ook de organisatie van het evenement en de bestuurder van de monstertruck door niet genoeg te kijken naar de veiligheid.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid presenteerde vandaag het rapport over het drama van september vorig jaar. Toen reed tijdens het evenement AutoMotorSportief een monstertruck het publiek in. Drie mensen kwamen om het leven en 28 mensen raakten gewond.

Gebrek aan betrokkenheid

Haaksbergen schoot tekort, oordeelt de raad. De gemeente stelde amper eisen aan de vergunning. Bovendien had de gemeente zelf te weinig kennis en expertise in huis om de risico's te kunnen beoordelen. Volgens de Onderzoeksraad was er daarnaast te weinig betrokkenheid bij onder andere de burgemeester.

Ook de andere betrokkenen krijgen kritiek. Zo heeft de organisatie volgens de Onderzoeksraad nagelaten de risico's goed te onderzoeken. Omdat de risico's niet bekend waren, werden ook geen maatregelen genomen.

Ook de bestuurder van de monstertruck had moeten weten dat het terrein weinig ruimte liet voor stuurfouten of technisch falen. Het stuntteam kende onvoldoende de risico's van de stunt of voelde zich niet verantwoordelijk om die risico's te verkleinen, oordeelt de Onderzoeksraad.

Haaksbergen niet uniek

Tegelijkertijd stelt de raad dat het monstertruckdrama ook in andere gemeenten had kunnen gebeuren. Veel gemeenten hebben te weinig kennis en expertise om risico's te beoordelen. Daarnaast is er vaak de druk om evenementen vooral door te laten gaan om burgers en bedrijven niet te hinderen. De vergunningverlening bij gemeenten is volgens de Onderzoeksraad daardoor vooral een administratieve handeling geworden, zonder kritische toetsing.

Het onderzoek van de Onderzoeksraad richt zich op hoe de vergunning tot stand is gekomen en hoe de risico's van het evenement door de verschillende partijen is gewogen. Het gaat hierbij niet om de schuldvraag, maar om te bekijken welke lessen uit het ongeluk te trekken zijn. Het Openbaar Ministerie werkt aan een strafrechtelijk onderzoek. Naar verwachting is dat eind mei afgerond. Op 9 juni maakt het OM bekend of er iemand vervolgd wordt voor het drama.
 

Bekijk ook het dossier 'Monstertruckdrama Haaksbergen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Reageren