Nieuws

Minder leegstand in binnensteden: "Dit was het laatste plekje dat we nog konden krijgen in de binnenstad van Deventer"

Door de razendsnelle opkomst van het online shoppen, leek het slecht af te lopen met het winkelen in binnensteden. En toen kwam ook nog corona met een lockdown. Je zou daardoor meer leegstand verwachten, maar het tegendeel is waar. Uit nieuwe cijfers van marktonderzoeker Locatus blijkt dat er eind 2022 een daling van de leegstand in winkelmeters was van 6,6 naar 5,4 procent. Dat is ook te merken in Deventer.
Trots laat Wilmar Vlaskamp z'n inmiddels ruim 1 jaar oude aanwinst zien. Samen met Rogier Zuiderveld en hun partners begon hij Mees City. Een winkel met to go producten in de binnenstad van Deventer. Het kleine zusje van Parkcafé Mees. "Er was in de binnenstad bijna niks meer te krijgen. Deze kleine locatie aan de Korte Bisschopstraat was nog wel beschikbaar", vertelt Vlaskamp.
Zoals in zoveel steden in Nederland was het toekomstbeeld van winkelen in de binnenstad tien jaar geleden niet al te rooskleurig. We gingen met z'n allen steeds meer online kopen. Een van de redenen waardoor je in winkelstraten steeds meer leegstaande winkelpanden zag verschijnen. Online kopen doen we nog steeds en ook steeds vaker. Maar marktonderzoeker Locatus ziet wel een aantal veranderingen. Na corona is het toerisme weer op gang gekomen en ook het gratis retourneren van online gekochte artikelen lijkt onder druk te staan. Redenen voor consumenten om toch weer te gaan de winkelstraten op te zoeken.

Behoefte

En dan valt op dat gemeenten ook niet stil hebben gezeten. "De stad is wel aantrekkelijker geworden," vertelt Duco Hoek. Hij is in Enschede accountmanager van het Ondernemersloket. "Ik ben niet gauw tevreden. Ik zou de winkelleegstand in Enschede 'redelijk' willen noemen, maar het gaat niet slecht." Uit cijfers van Kennispunt Twente blijkt dat zowel het aantal leegstaande panden als het aantal leegstaande vierkante meters in Enschede, het afgelopen jaar is gedaald. Hoek: "We zien relatief nog wel wat kleinere panden leegstaan. En we hebben in Enschede behoefte aan ondernemers die grotere panden willen. Maar die zijn niet makkelijk beschikbaar."
Deze winkel kon met moeite een plekje vinden in de binnenstad van Deventer, vanwege de lage winkelleegstand
Peter Brouwer, binnenstadsmanager van Deventer, laat weten dat de leegstand nu ongeveer 6 procent is. "We komen van 14 procent. En dat was minder dan tien jaar geleden." Volgens hem zijn steden die toegevoegde waarde leveren populair bij de consument. Dat begint bij makkelijk en relatief niet al te duur parkeren. "Dat is de afgelopen jaren een continue punt van aandacht geweest."

Beleving

In coronatijd zijn er in Deventer meer dan vijftig nieuwe ondernemers bijgekomen. "Van broodjeszaal tot boekenwinkel", zegt Peter Brouwer. "Het draait allemaal om de beleving." De sociale factor in de stad moet, aldus de binnenstadsmanager, door de consument worden gewaardeerd. "Het gaat om het totaalplaatje van het winkelen, de culturele voorzieningen en de aanwezige horeca." Brouwer zag het toeristisch bezoek in Deventer enorm groeien. "En dat is belangrijk, want een winkel gaat alleen open als er geld wordt verdiend."
En geld wordt er verdiend in de to go-zaak van aan de Korte Bisschopstraat, legt Wilmar Vlaskamp uit. "Met de dingen die we doen, stappen we kennelijk vaak op het slechtste moment in. Bijvoorbeeld vlak voor corona. Dat is misschien naïef, maar het kan dan ook alleen maar beter worden." Tijdens de lockdown liep Mees City als een trein. "Toen alles dichtzat, was dit een van de weinige plekken die toen nog open was."

Dagkoersen

Dat de winkelleegstand op veel plekken opnieuw is afgenomen, wil niet zeggen dat de vlag uit kan, waarschuwt de binnenstadsmanager van Deventer. "Het blijven wel dagkoersen. Je zult moeten blijven investeren in binnensteden. Online blijft nog steeds een belangrijke, groeiende speler. Daar moet je dus constant op reageren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.