Nieuws

Schade door zwijnen? Boeren krijgen straks de rekening: "Provincie bezuinigt"

Agrariër Henk Ormel vreest een flinke kostenpost door schade van wilde zwijnen
Agrariër Henk Ormel vreest een flinke kostenpost door schade van wilde zwijnen © RTV Oost / Arnoud de Vries
Voor wie is de rekening als wilde zwijnen, ganzen of dassen landbouwgrond vernielen? Nu nog vooral voor de provincie, maar de overheid wil een flink deel van de kosten op het bord van boeren leggen. Tot onvrede van de agrarische sector. "De maatschappij profiteert van de natuurbevordering, maar wij betalen daar de rekening voor."
"Kijk, hier zie je de sporen van een wroetend zwijn", wijst agrariër Henk Ormel naar zwarte gaten tussen het groene gras op zijn land. Omgewoelde grond, met gaten zo diep als zijn hoge schoenen. "Op zoek naar beestjes waarschijnlijk, geen idee. Dit is dan kleine schade. Een paar tientjes, misschien honderd euro. Maar soms komen de zwijnen met twintig tegelijk." En dan lopen de kosten flink op.
Boer Ormel meldt wildschade

Tienduizenden euro's

"De kosten lopen in enkele jaren richting de 15-, 20- of zelfs 30.000 euro", stelt de boer uit Bruinehaar. De zwijnen halen net ingezaaide zaden vakkundig uit de grond, hele kolven maïs verdwijnen tussen de slagtanden van de nachtdieren. Zijn zoon Coen, ook werkzaam in het gemengd agrarische bedrijf, vult aan: "Als ze in grote groepen komen, ben je soms zo een hectare aan oogst kwijt. En de volgende ochtend weer."
Soms betekent het dat de agrariërs opnieuw moeten inzaaien, op andere momenten missen ze een deel van hun winst. De rekening kunnen ze - na een externe controle - inleveren bij de provincie. Die betaalt in het geval van zwijnenschade 95 procent van de kosten. Het eigen risico voor de boer bedraagt 5 procent, met een minimumbedrag van 250 euro. "Kleine schade zoals we hier zien, dat tientjeswerk, dat geven we dus niet door. Tel dat op door een jaar heen, en dan hebben we al een behoorlijk eigen risico", stelt senior Ormel. Maar dat eigen risico vliegt deze maand zeer waarschijnlijk omhoog.
Schade door zwijnen in het maïsveld
Schade door zwijnen in het maïsveld © Coen Ormel

Rekening verhoogd

Het eigen risico van 5 procent, gaat zeer waarschijnlijk naar 40 procent. Dat plan bespreekt de provinciale politiek morgen; eind deze maand komt het voorstel - onderdeel van een nieuw faunabeleid - in stemming. Onbegrijpelijk, vinden vader en zoon. De wilde zwijnen verblijven in beschermd natuurgebied Engbertsdijksvenen, waar een groot deel van het land van Ormel direct aan grenst. In het natuurgebied is bejagen niet toegestaan. Henk: "De provincie bevordert de natuur door allerlei maatregelen. Prima natuurlijk, maar de maatschappij profiteert, en wij betalen de rekening. Dat moet de provincie compenseren." Hij noemt het voorstel 'gewoonweg bezuinigingen'.

Ganzen vernielen

Dat de compensatiekosten voor de provincie de afgelopen jaren gestegen zijn, staat vast. In de periode 2014 tot 2016 bedroeg de jaarlijkse schade nog zo'n 7,5 ton, in 2021 was dat opgelopen tot een kleine 2 miljoen euro. En waar Ormel vooral last heeft van zwijnen, blijken ganzen de grootste landvernielers. De watervogels veroorzaken 92 procent van de totale schade.
Collega-agrariër Klaas Dingstee uit Wanneperveen liet zijn onvrede daarover al blijken richting de provinciale politici. Tijdens een inspraakmoment hield hij hen voor dat sommige bedrijven weleens met 225.000 euro aan schade zitten, op jaarbasis. Zijn frustratie zit vooral in de enorme toename van grasvretende ganzen: "Er is maar één oplossing, de grauwe gans moet onderuit".
Morgen praat de provinciale politiek over het nieuwe faunabeleid, eind deze maand zal blijken of een meerderheid kan leven met de aanpassingen.
Volgens de provincie is de schade die veroorzaakt wordt door zwijnen 'relatief gering ten opzichte van de bedrijfsomzet in deze regio'. "Wij vinden dit percentage redelijk en billijk", zo staat in het voorstel. In een eerder plan wilde de provincie het eigen risico verhogen van 5 procent naar 100 procent, maar na gesprekken met agrariërs is dat idee van tafel geveegd. Een concrete reactie op het verhaal van familie Ormel hoopt de provincie morgen (woensdag) te kunnen geven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.