nieuws

Deskundigen buigen zich over mogelijk hersenletsel Jansen Steur

Ernst Jansen Steur
Ernst Jansen Steur
Een belangrijke dag in het hoger beroep tegen voormalig neuroloog Jansen Steur. Vandaag wordt het psychisch, psychiatrisch en neurologisch onderzoek besproken dat de afgelopen maanden is gedaan. Deskundigen moeten antwoord geven op de vraag of er nu wel of niet sprake is van hersenbeschadiging bij de voormalige arts.
De mogelijke hersenbeschadiging is een belangrijk onderdeel van het hoger beroep. Eind 2013 veroordeelde de rechtbank in Almelo de arts tot drie jaar cel voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses, met grote gevolgen voor zijn patiënten. Maar zijn advocaat vindt dat destijds niet genoeg is gekeken naar de mogelijkheid dat de arts verminderd toerekeningsvatbaar is.
Vijfentwintig jaar geleden had Jansen Steur een ernstig auto-ongeluk. Mogelijk heeft de arts door dat ongeluk schade opgelopen aan zijn zogenoemde frontaalkwab. Dit is het onderdeel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor typisch menselijk gedrag. Schade kan leiden tot problemen bij bijvoorbeeld het beoordelen van (sociale) situaties, het bijsturen van eigen gedrag, zelfreflectie en agressie.

Advocaat wil vrijspraak

Jansen is daarom vooral zélf patiënt, stelt zijn advocaat Plasman. Hij zou daardoor niet verantwoordelijk zijn voor zijn medisch falen. Plasman stuurt dan ook aan op vrijspraak voor de voormalige arts.
Deskundigen moeten vandaag meer duiding geven over die mogelijke hersenbeschadiging. Het moet het Gerechtshof helpen bij het beantwoorden van de vraag, in hoeverre Jansen de foute diagnoses aan te rekenen zijn. Naast de deskundigen zal vandaag ook het Openbaar Ministerie aan het woord komen en bekendmaken wat de strafeis wordt tegen de voormalige arts.
 
Bekijk ook het Dossier 'Jansen Steur'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.