Nieuws

Alle ogen op de Deventer gemeenteraad: welke toekomst gaat poppodium Burgerweeshuis tegemoet?

De voorgevel van het huidige Burgerweeshuis in de Deventer binnenstad
De voorgevel van het huidige Burgerweeshuis in de Deventer binnenstad © RTV Oost / Bart Kieft
Een muzikale demonstratie, een petitie en insprekers: de raadsvergadering over de herhuisvesting van poppodium Burgerweeshuis in Deventer zal vanavond niet in stilte voorbij gaan. Het poppodium strijdt al jaren voor een nieuwe plek op het haveneiland, maar burgemeester en wethouders willen laten onderzoeken of huisvesting in het schouwburgcomplex een optie is. Iets wat alles en iedereen rond het Burgerweeshuis absoluut niet ziet zitten.
Het onderzoek naar die samensmelting moet er wat de tegenstanders betreft dus gewoon niet komen. "Er ligt een kant-en-klaar, doorgerekend, gevalideerd en beter plan voor een nieuw Burgerweeshuis op het haveneiland", zei directeur Hammer eerder deze week. "Dat complex past ons als een jas. Industrieel erfgoed met een rauw randje. Daar kunnen we de komende 40 jaar vooruit."
Maar het college van B&W kwam onlangs met een nieuw plan dat ze nu eerst onderzocht willen hebben. Wat zou het betekenen als het Burgerweeshuis in het theatergebouw een plekje zou krijgen?

Risico's

"Als we kijken naar de locatie op het haveneiland, dan zien we dingen waarvan we denken: daar moeten we nog beter naar kijken", zegt wethouder Ilse Duursma. "Dat heeft dan te maken met de risico's op die locatie." Het beoogde monumentale pand is oud en ook verkeerstechnisch zou er wel wat moeten veranderen op de locatie.
"We willen met het onderzoek kijken of je beide organisaties op één locatie kunt huisvesten, waardoor je een pand dat van ons zelf is helemaal kunt toesnijden op beide organisaties. We weten niet of het kan."
"Burgerweeshuis heeft aantal bezwaren en ik denk dat in het onderzoek, met hun eisen in de hand, moet worden bekeken of het überhaupt op die plek kan. Als je zo veel geld wilt investeren in cultuur, en dat willen we als Deventer, dan is het goed dat tegen elkaar af te wegen."

Onderzoek naar 'plan B'

Raadslid Dorien Visser van coalitiepartij PvdA ziet samensmelting van beide cultuurorganisaties in één gebouw vooral als een 'plan B'. "Tot nu toe ziet het er positief uit voor het Havenkwartier. Er zijn nog wat risico's die onderzocht moeten worden, het kost ook behoorlijk wat geld dus het is een lastige afweging."
"We snappen dat het college met dit voorstel komt en we staan ook niet negatief tegenover een onderzoek. Maar dat mag geen vertraging voor het Burgerweeshuis betekenen. Voor ons staat voorop dat er een goed poppodium blijft in Deventer en de locatie moet dat dragen. En niet andersom."

Twee aparte trajecten

Voor GroenLinks is het allang duidelijk: "Op dit moment denk ik dat het Havengebied absoluut de beste plek is", zegt raadslid Anne van der Meer. "De plannen zijn nu zo ver uitgewerkt dat ik denk, wat houdt ons nog tegen om verder te gaan?"
Zij ziet liefst dat de twee processen apart van elkaar worden gehouden. "Het onderzoek kost een heleboel geld, veel dingen zijn nog onzeker. Tegelijkertijd ligt er een uitgewerkt plan van het Burgerweeshuis, waar de onzekerheden een stuk kleiner zijn. Laten we daarmee doorgaan en ondertussen bekijken wat er moet gebeuren om ook een toekomstbestendige schouwburg te hebben."
Een definitief besluit over de toekomst van het Burgerweeshuis zal vanavond niet worden genomen, maar wel moet meer duidelijk worden over het te lopen pad naar die toekomst.
Raad Deventer praat over Burgerweeshuis

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.