Letselschade-advocaat: "Gerritsen zou iedereen grote dienst bewijzen met aftreden"

"Burgemeester Gerritsen zou iedereen een grote dienst bewijzen als hij nu zijn politieke verantwoordelijkheid zou nemen en op zou stappen." Letselschade-advocaat Martin de Witte is duidelijk in zijn kritiek. "Hij laat anders zien de enige in Nederland te zijn die denkt dat de gemeente het op orde heeft."

De Witte nam in aanloop naar het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) de afgegeven vergunning van de gemeente Haaksbergen door. Hij concludeerde vorig jaar dat het "prutswerk" was en dat er bijna niets over veiligheid in vermeld was.

"Onthullend kijkje"

De advocaat is dan ook niet verbaasd over de uitkomst van het rapport. "Maar ik vind het wel een onthullend kijkje en het stadhuis. Mensen zullen wel schrikken van de rol van de ambtenaren en de burgemeester. In deftige en dure woorden staat er in feite dat de vergunning blind is afgegeven."

Cultuur

Hoe kan het dat zo'n vergunning op deze manier is afgegeven? Volgens De Witte ligt dat aan de cultuur in het ambtelijk apparaat. "Er heerst geen veiligheidscultuur. Dit soort zaken gebeuren zomaar. Daar zijn dan drie doden en veel gewonden het gevolg van. Een trieste bedoening."

Eén van de conclusies in het rapport is ook dat dergelijke risico's bij veel gemeenten spelen. "Dat geloof ik niet", zegt de letselschade-advocaat. "Het gaat echt om Haaksbergen, daar is het gebeurd. We weten ook dat er in Arnhem stunts gedaan zijn met een monstertruck. Daar is het wel veilig gedaan. Heel veel gemeenten hebben de zaken wel op orde, dus dat vind ik geen geldig argument."

Schone lei

Het opstappen van Gerritsen als burgemeester zou in Haaksbergen kunnen zorgen voor een schone lei. "Je kunt op zo'n manier wel een andere cultuur introduceren", zegt De Witte. "Dat is in Haaksbergen echt nodig. Er spelen al jaren problemen. Mocht dat op zichzelf nog geen reden zijn, dan zou het opstappen alleen al een signaal zijn naar andere burgemeesters."

Aansprakelijkheid

De OVV concludeert in haar rapport dat alle partijen schuld hebben. Wat betekent dat nu voor de aansprakelijkheid en schadevergoeding?

De rol van het Waarborgfonds is daarin bepalend zegt De Witte. "De slachtoffers hoeven zich daardoor geen zorgen te maken, maar het fonds kan dit rapport goed gebruiken. De bestuurder van de truck zal geen geld hebben, dus is de gemeente dan de eerste partij."

Toch is het verhalen van schade op een gemeente een lastige zaak. "De gemeente heeft geld en is vaak ook verzekerd, maar een gemeente aansprakelijk krijgen is heel lastig. Bij de vuurwerkramp in Enschede is dat bijvoorbeeld ook niet gelukt. Dat geeft wel aan hoe moeilijk het is. Daarom hebben we ook politieke aansprakelijkheid."
 

Bekijk ook het dossier 'Monstertruckdrama Haaksbergen'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws Monstertruckdrama Haaksbergen Dossiers
Deel dit artikel:

Reageren