Nieuws

Boeren woest over aanscherpen regels natuurgebieden

Het Buurserzand bij Haaksbergen
Het Buurserzand bij Haaksbergen © Mark van Veen
Boerenbelangenorganisatie LTO Noord is woest over het aanscherpen van regels in bepaalde natuurgebieden, onder meer in Overijssel. De boeren tekenen bezwaar aan, net als boerenactieorganisaties Farmers Defence Force en Agractie hebben gedaan.
"Terwijl de landbouw alles op alles zet om aan alle regels te voldoen neemt de overheid een besluit waardoor er strengere regels gaan gelden voor een groot aantal Natura 2000 gebieden. Deze onbegrijpelijke stap zet Nederland nog meer op slot." LTO Noord voorzitter Dirk Bruins begrijpt niet dat het ministerie van Natuur en Stikstof de regels voor bepaalde soorten in natuurgebieden wil aanscherpen. Het gaat om natuurgebieden in Overijssel, Drenthe, Friesland, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Onterecht niet op lijst

Het ministerie heeft aangekondigd de zogeheten habitatrichtlijn aan te scherpen, omdat in het verleden door onduidelijke redenen niet alle voorkomende te beschermen soorten zijn opgenomen in de besluiten. Dat is ten onrechte, dus wil de minister dit rechtzetten. Er vallen ook enkele habitattypen en soorten af in de aangepaste habitatrichtlijn. Tegen het besluit kan tot en met 11 januari bezwaar worden aangetekend.

Enorm ingewikkeld

De boeren zeggen dat de keuze om de aanscherping te maken 'slecht is voor ons allemaal'. LTO Noord voorzitter Bruins; "Het was al enorm ingewikkeld, omdat Nederland als klein land 160 Natura 2000 gebieden heeft aangewezen, nu worden de regels verzwaard. In een aantal gebieden mag volgens de norm minder stikstof neerkomen, de kritische depositie waarde gaat omlaag of worden bepaalde diersoorten aangewezen. Dat is onbegrijpelijk en slecht voor ons allemaal."

Vragen

De Overijsselse VVD fractie heeft vragen gesteld aan gedeputeerde Ten Bolscher over de aanscherping van de habitatrichtlijn. De partij wil weten wat de impact is voor boerenbedrijven die in of naast de Natura 2000 gebieden zitten waar strengere regels gaan gelden en of de provincie bezwaar aantekent tegen de aankondiging van de minister.
In het besluit van de minister staat dat er aanpassingen moeten gelden voor de Overijsselse natuurgebieden Weerribben-Wieden, Uiterwaarden Zwarte Water en Vecht, Oldematen en Veerslootlanden, Vecht- en Beneden Reggebied, Sallandse Heuvelrug, Borkeld, Springendal en Dal van de Mosbeek, Lemselermaten, Dinkelland, Landgoederen Oldenzaal, Lonnekermeer, Buurserzand en Haaksbergerveen, Witte Veen, Achter de Voort Agelerbroek en Voltherbroek, Rijntakken en Zwarte Meer.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.