nieuws

Proeffabriek Empyro in Hengelo produceert olie uit biomassa

Het Enschedese bedrijf BTG, de Biomass Technology Group, heeft vanmiddag haar proeffabriek Empyro in Hengelo officieel in gebruik genomen. De fabriek produceert olie uit biomassa en staat op het terrein van Akzo in Hengelo. De fabriek kostte 19 miljoen euro en is vooral bedoeld om de ontwikkelde techniek te laten zien aan potentiële kopers.
Pyrolyse heet het proces waarbij door extreme, kortdurende verhitting van de biomassa olie ontstaat. Uit elke 1000 kilo biomassa wordt met deze methode zo'n 650 kilo olie geproduceerd. Het procedé is tientallen jaren geleden ontwikkeld op de Universiteit Twente. Het Enschedese BTG heeft er al 22 jaar aan gewerkt om het proces te verfijnen.

'Brochure van 19 miljoen'

Volgens directeur Gerhard Muggen is Empyro eigenlijk een 'brochure van 19 miljoen euro'. De fabriek is bedoeld om BTG te 'vermarkten'. Morgen al komen er vertegenwoordigers uit vijftien landen om te zien hoe de fabriek werkt.
Muggen gaat ervan uit dat de technologie tot veel werkgelegenheid in Twente zal leiden. In Empyro zit honderd manjaren werk, dat door toeleverende bedrijven uit de regio is gedaan. Het Hengelose Stork, het Enschedese Host en Zeton, ook uit Enschede, zullen - als er fabrieken worden verkocht - veel van het werk blijven uitvoeren.
Overigens wordt de geproduceerde olie verkocht aan de kaasfabriek van Friesland Campina in Borculo. Daarmee gebruikt het bedrijf 'groene' energie in het productieproces.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.