Nieuws

Nabestaanden kwartetmoord voorzichtig 'opgelucht' na verklaring Denis A., maar nog wel vol twijfels

Vader Camil en zoon Dejan gefilmd door de bewakingscamera van de woningcororatie nadat ze contant de huurschulden hadden afgelost.
Vader Camil en zoon Dejan gefilmd door de bewakingscamera van de woningcororatie nadat ze contant de huurschulden hadden afgelost. © RTV Oost
Er heerst voorzichtige 'opluchting' dat ze nu weten hoe de laatste momenten van hun dierbaren er uit hebben gezien. Maar tegelijk zijn de nabestaanden van de vier slachtoffers van de Enschedese 'kwartetmoord' nog vol twijfels over de verklaring van verdachte Denis A., zoals die gisteren door RTV Oost naar buiten is gebracht.
Zoals gemeld heeft Denis tot in detail verteld hoe de viervoudige moord in de growshop in Enschede in z'n werk is gegaan. Nabestaanden vinden dat Denis wel heel nadrukkelijk bezig is om zijn straatje schoon te vegen, terwijl er nog vraagtekens bestaan rond een paar belangrijke details in dit spraakmakende misdrijf.

Uit school geklapt

Denis A. is na ruim vier jaar alsnog uit de school geklapt en heeft in een voorlopige verklaring alsnog uit de doeken gedaan dat zijn vader Camil en oudere broer Dejan de vier mannen hebben doodgeschoten.
Over zijn eigen rol zegt hij min of meer: ik stond erbij en keek ernaar. Hij was vooral in shock en heeft pas een kabel van een bewakingscamera kapot getrokken toen zijn vader het pistool op hem richtte en zei dat ook hij wat moest doen. Dat was de reden waarom zijn DNA op de plaats delict belandde.
Al die tijd tastten de nabestaanden van de vier slachtoffers in het ongewisse over het bloedbad dat die dag in de growshop is aangericht. Er heerst nu enige opluchting dat die details nu bekend zijn.
De meeste advocaten van de nabestaanden willen echter niet officieel reageren. Met name omdat ze het komende strafproces niet willen frustreren.
De vader en beide broers zijn in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van levenslang. Met het overlijden van de vader, die afgelopen zomer in de cel bezweek aan een hartstilstand, komt het beroep tegen senior automatisch te vervallen. Beide broers moeten zich later dit jaar voor het gerechtshof verantwoorden. Morgen volgt eerst nog een voorbereidende zitting, pas later volgt de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Geld buitgemaakt

De opluchting onder de nabestaanden gaat echter gepaard met grote twijfels omtrent Denis' verklaring. Zo beweert Denis dat hij niet weet of er bij de kwartetmoord geld is buitgemaakt. Volgens hem werd er slechts wat contant geld weggenomen uit de binnenzak van de doodgeschoten growshophouder.
Meerdere nabestaanden plaatsen daar zo hun vraagtekens bij. Met name omdat vader Camil en Dejan voor het misdrijf nog met grote schulden kampten. Zo dreigden ze hun flat in de binnenstad van Hengelo uit te worden gezet. Na de moord reden ze echter linea recta naar de woningcorporaties en losten de huurschulden af met contant geld.

Bovendien reden Camil en Dejan nog dezelfde avond naar Brabant, waar ze uitgebeid de bloemetjes buiten zetten.
Bij huiszoeking werden later handgeschreven 'briefjes aan God' ontdekt, waarin ze de Heer smeekten om financiële hulp. Na de viervoudige moord bedankten ze God in soortgelijke briefjes dat hun gebeden waren verhoord.
Dat Denis niets wist van het buitgemaakte geld plaatsen nabestaanden hun bedenkingen bij. "Vooral omdat de vader na de moord op een gegeven moment naar Nijverdal is gereden om het geld terug te betalen dat zijn zoon Denis aan hem had geleend", zegt de vertrouwenspersoon van een van de getroffen families.

Telefoon thuisgelaten

Een ander detail: Denis vertelt in zijn opgestelde verklaring dat hij zijn telefoon die middag niet bij zich had. Die had hij in het appartement in Hengelo laten liggen, aan de oplader omdat hij het mobieltje de rest van de dag wilde kunnen gebruiken.
Nabestaanden betwijfelen of Denis inderdaad totaal niet wist dat er die middag iets stond te gebeuren. "Het is allemaal wel heel toevallig", aldus de vertrouwenspersoon.

'Niet ingegrepen'

De enige die officieel wil reageren is advocaat Fehmi Jakob, die een van de getroffen families bijstaat: "Wat die verklaring betreft: In grote lijnen hadden we al wel verwacht dat het zo zou zijn gebeurd. Dat alle slachtoffers door de vader en Dejan zijn vermoord en dat Denis erbij stond en niet ingegrepen heeft. Dat bevestigt hij nu met zijn verhaal. Nu blijkt dus dat Denis de restauranthouder ook een hand heeft gegeven. Denis had in zijn restaurant gegeten en kende hem. Denis had iets kunnen en moeten doen, maar heeft dit nagelaten."
Raadsman Jakob over de wreedheid van het misdrijf: "De restauranthouder en de mestleverancier zijn voor zijn ogen neergeschoten en nogmaals beschoten. Gewoon dus afgemaakt. Denis stond erbij en keek ernaar, maar heeft niets gedaan om onschuldige levens te redden. In zekere zin biedt het enige troost dat het goed is om te weten wat er precies is gebeurd. Maar als deze Denis inderdaad geen actieve rol heeft gespeeld, dan had hij dit toch veel eerder kunnen vertellen? Hij heeft vier jaar gewacht, tot na het overlijden van zijn vader. Hij doet nu wel heel erg zijn best zijn straatje schoon te vegen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.