Nieuws

Hengeloërs leven mogelijk al 30 jaar op vervuilde grond na F-16 crash

Brandweermannen bestrijden de vuurzee kort na de crash van de F16.
Brandweermannen bestrijden de vuurzee kort na de crash van de F16. © RTV Oost
De bodem van 24 tuinen in de Hengelose wijk Hasseler Es moet worden onderzocht op de aanwezigheid van PFAS. Dat meldt de gemeente Hengelo. Aanleiding is de F-16 die 11 februari 1992 neerstortte in de wijk. Bij het blussen van de brand die bij de crash ontstond, is blusschuim gebruikt waarin de chemische stoffen PFAS zaten. Uit oriënterend onderzoek is gebleken dat er in de openbare ruimte op deze plek verhoogde gehaltes PFAS zijn aangetroffen.
De gemeente Hengelo start op 23 januari met een bodemonderzoek in 24 tuinen in de Hengelose wijk.

Informatiebijeenkomst

Uit gegevens blijkt dat er in 1992 in 24 tuinen mogelijk blusschuim is terechtgekomen. Bewoners zijn uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst om meer informatie te krijgen over het bodemonderzoek en om al hun vragen te stellen en zorgen te delen. Tijdens deze sessie is de GGD Twente ook aanwezig. Het onderzoek is niet verplicht. Bewoners kunnen er ook voor kiezen om geen onderzoek te laten uitvoeren.
11 februari 2022 was het exact dertig jaar geleden dat een F-16 neerstortte in de Hengelose wijk Hasseler Es, in een deel van de Dinant Dijkhuisstraat en Paul van Kempenstraat. Ongetwijfeld een van de meest bizarre ongelukken uit de geschiedenis van de Nederlandse luchtvaart. Een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht crashte midden in een woonwijk en wonderwel raakte niemand gewond.
De gemeente Hengelo kan op dit momentnog niets te zeggen over mogelijke gezondheidsrisico’s. Dit hangt af van de resultaten van het bodemonderzoek. Uit het onderzoek moet blijken of er sprake is van verhoogde waardes PFAS in de bodem. Dit kan aanleiding zijn voor extra onderzoek of dat de grond schoongemaakt moet worden (sanering). Het is nog niet bekend wanneer de resultaten van het onderzoek bekend zijn.
Wat zijn PFAS?
PFAS zijn chemische stoffen die gebruikt worden in allerlei industrieën. Ook als blusmiddel. Ze zijn water- vuil- en vetafstotend. Deze stoffen zitten ook in bijvoorbeeld antiaanbakpannen en cosmeticaproducten. In Hengelo zat deze stof bij de F-16 crash dus in het blusmiddel. PFAS breken niet af in het milieu en kunnen schadelijk zijn voor mens en dier.
Of mensen ziek worden van PFAS, hangt af van hoeveel die ze in de loop van de tijd binnenkrijgen. Ze worden niet meteen ziek van PFAS, maar het is beter om er zo weinig mogelijk van binnen te krijgen. Als mensen lange tijd kleine beetjes binnenkrijgen, kunnen nadelige effecten optreden. Op de site van de gemeente Hengelo is meer informatie te vinden over PFAS.

Terugblik op bizarre crash: F-16 stort neer in Hengelose woonwijk

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.