Nieuws

Protestmars, insprekers en handtekeningen moeten raad Deventer overhalen: 'Haven is ons huis'

De Deventer popscene verzamelde zich massaal voor het Burgerweeshuis
De Deventer popscene verzamelde zich massaal voor het Burgerweeshuis © RTV Oost / Michel Korndorffer
Honderden popliefhebbers verzamelden zich voor het Burgerweeshuis in Deventer om te protesteren tegen plannen van het college. Het poppodium wil en moet verhuizen en ziet het havengebied daarvoor als ideale locatie. Maar het college ziet ook wel iets in een samensmelting met de Deventer Schouwburg en wil die optie verder onderzoeken. Absurd, vinden marslopers. "We hebben een hele mooie popcultuur in Deventer en dan kun je het de jongeren, de alternatieve scene, niet aandoen om ze weg te stoppen in de schouwburg."
'Ook mijn cultuur verdient een plek', 'Haven is ons huis' en 'Burger zoekt veilige haven'. De teksten op de protestborden liegen er niet om. Honderden sympathisanten van het poppodium liepen mee om duidelijk te maken dat het havengebied dé droomlocatie voor het nieuwe Burgerweeshuis is. De protestmars ging gepaard met veel lawaai en, hoe kan het ook anders, muziek. Eindbestemming? Het gemeentehuis waar de raad vanavond samenkwam.
Zo zag die protestmars eruit:
Protestmars, insprekers en handtekeningen moeten raad Deventer overhalen: 'Haven is ons huis'
Wie niet in de raadszaal paste, kon via videoverbinding meekijken in een andere ruimte. Er stonden elf insprekers op het programma en volgende week zijn er opnieuw zes sprekers aan de beurt. Van de oud-directeur tot vrijwilligers: allemaal dragen ze het Burgerweeshuis een warm hart toe. Na elk betoog volgde applaus en aan de vijf minuten spreektijd kon bijna niemand zich houden. Want waar het hart vol van is, stroomt de mond van over. "Alles loopt daar door elkaar heen. Ik ben scheikundedocent, maar er komen ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In het Burgerweeshuis zijn we allemaal Burger", aldus een van de insprekers.
De protestmars eindigde voor het gemeentehuis van Deventer
De protestmars eindigde voor het gemeentehuis van Deventer © RTV Oost / Michel Korndorffer

De situatie in het kort

Poppodium Burgerweeshuis moet en wil verhuizen. De rek van de huidige locatie aan de Bagijnenstraat is eruit. Er is regelmatig sprake van geluidsoverlast voor de omgeving en er is achterstallig onderhoud. Een nieuwe locatie is dus onvermijdelijk. Kelly Hammer, directeur van het Burgerweeshuis, wil naar het haveneiland. "Dat complex past ons als een jas. Daar kunnen we de komende veertig jaar vooruit."
Het college van B&W wil nu eerst onderzoeken of het Burgerweeshuis onder één dak met de schouwburg mogelijk is en financieel voordeel heeft. De schouwburg kampt met een jaarlijks tekort van zes ton. Daarnaast moeten de risico's van het nieuwe Burgerweeshuis in het havengebied eerst beter onderzocht worden. Het beoogde monumentale pand is oud en ook verkeerstechnisch zou er wel wat moeten veranderen op de locatie.
"We willen met het onderzoek kijken of je beide organisaties op één locatie kunt huisvesten, waardoor je een pand dat van ons zelf is helemaal kunt toesnijden op beide organisaties. We weten niet of het kan", aldus wethouder Ilse Duursma.

'Vechten voor een eigen plek'

Zelfs al kan het wel, liefhebbers van het Burgerweeshuis willen het niet. "Ik ben al twintig jaar vrijwilliger van het Burgerweeshuis. Dat doe ik met heel veel plezier. Ze moeten of op hun oude plek blijven of naar het havenkwartier. Maar niet naar de schouwburg. Wat een kut idee!", zegt een vrouw met diezelfde leus op haar protestbord. "Dat gaat clashen", denkt weer iemand anders. "Het publiek van het Burgerweeshuis komt voort uit de krakersbeweging en als je die cultuur in stand wil houden moet er een beter alternatief komen."
Durf te gaan voor Burgerhaven
directeur Hammer tegen wethouder Duursma
Eenmaal aangekomen bij het gemeentehuis overhandigde Hammer ruim 7500 handtekeningen aan wethouder Duursma. Daarbij waren beiden omringd door honderden betogers. "Ik vind het dapper dat je hier staat. Daarnaast wens ik jou en het college veel wijsheid toe. Durf te gaan voor Burgerhaven", aldus Hammer tegen de wethouder.
Wat ze zelf als directeur van het poppodium verwacht? Dat is nog koffiedikkijken. "De komende weken zullen er nog heel veel gesprekken volgen met de raad. Dit is pas het begin van het politieke debat en dan volgt eind februari een besluit. Maar vanavond blijkt maar weer dat we niet gek zijn. En dat we met zovelen vechten voor een eigen plek, dat is ook wel duidelijk geworden."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.