Nieuws

Hengelose wijk niet ongerust ondanks mogelijk PFAS in tuinen na crash F-16

Kort na de crash liggen de brokstukken her en der verspreid.
Kort na de crash liggen de brokstukken her en der verspreid. © RTV Oost
Dertig jaar na dato houdt de F-16 die op 11 februari 1992 neerstortte in de wijk Hasseler Es in Hengelo de gemoederen nog bezig. De gemeente kondigde vandaag een onderzoek aan in 24 tuinen in de wijk. Het gaat om plekken waar blusschuim dat destijds werd gebruikt is terechtgekomen. Dat schuim bevatte het giftige PFAS. Wat vinden wijkbewoners? Een rondje door de wijk.
Johan Veenhof woonde er dertig jaar geleden ook al, in de wijk Hasseler Es. In de terugblik die RTV Oost vorig jaar maakte, omdat het dertig jaar geleden was dat de F-16 naar beneden kwam, keek hij terug op die dag. In de reportage vertelt hij, nog steeds met opwinding in zijn stem, hoe de straaljager destijds neerstortte. Veenhof was op dat moment thuis. "Hij is met een boogje toen schuin tussen die woning met die dakkapel en die eik doorgegaan", wijst Veenhof aan.
Hij vertelt hoe de F-16 een punt van een aanbouw van één van de woningen 'heeft weggehaald.' "En toen zat ie bij de tweede of de derde woning daar in de grond."

Geen zorgen

Nu, ruim dertig jaar later, was daar vandaag ineens het bericht dat de gemeente Hengelo de grond van tuinen wil onderzoeken op aanwezigheid van PFAS. Bij dat onderzoek, later deze maand, wordt er op drie plekken in de tuin geboord op 30, 80 en 200 centimeter diepte. Aan het onderzoek meewerken is niet verplicht en de resultaten krijgen de bewoners direct te horen.
"Ik ga daar zeker aan meewerken", zegt Veenhof nu. Maar hij maakt zich niet heel veel zorgen over de uitkomst van dat onderzoek. "Er blijven altijd restanten. Ik denk niet dat het zo'n vaart loopt." Helemaal verrast door het nieuws is hij ook niet. "Ik had ze al zien staan op het grasveld", zegt hij, doelend op mensen van de gemeente. "Ik wist wel een beetje dat er iets was."
Niet iedereen wil voor de camera van RTV Oost reageren. Een jonger stel, dat nu een jaar of twee in de wijk woont, voelt zich wel wat overvallen door het nieuws. Maar echt zorgen maken zij zich niet. Ze wonen immers pas twee jaar in de wijk. Als ze al aan schadelijke stoffen zijn blootgesteld, dan nog niet heel lang.
Hoe denken inwoners van Hengelose wijk over bodemonderzoek vanwege gebruik giftig blusschuim na crash F-16?

Gezondheid

PFAS is een chemische stof die schadelijk is. Blootstelling eraan kan leiden tot lever- en immuunsysteemproblemen. Dertig jaar geleden zat dit dus in het blusschuim dat is gebruikt om de vlammen van de brandende straaljager te doven. Omdat de stof niet vergaat, kan het nog steeds in de grond aanwezig zijn.
Over het algemeen zijn de reacties in de wijk gelijk aan de woorden van Johan Veenhof. Veel zorgen over de uitkomst van het onderzoek zijn er niet. De gemeente Hengelo kan op dit moment ook nog niet veel zeggen over mogelijke gezondheidsrisico's.

Sanering

Ook wijkbewoner René Groothuis woonde al in de Hasseler Es op de dag dat de F-16 neerstortte in de wijk. Ook hij maakt zich niet al te veel zorgen over de resultaten van het onderzoek. "Het toestel lag hier wel bij mij achter het huis, maar omdat het toestel de andere kant op vloog, is ook van ons afgeblust." Daar komt volgens hem bij dat veel grond destijds al is gesaneerd vanwege mogelijke vervuiling.
"Er is ook heel veel grond afgegraven. Maar ja onderzoek is natuurlijk nooit verkeerd", zegt Groothuis. "Ik heb geen idee wat daar uitkomt. Ik ben daar niet zo bang voor. Tenminste niet op de plek waar wij zitten. Ik heb natuurlijk ook al een leeftijd waarvan ik denk 'ja'. Misschien als ik jonger was dat ik me dan wat ongeruster zou maken. Maar we horen tegenwoordig zoveel. Ze mogen van mij onderzoeken en de uitkomst, dat zien we dan wel."
Op 19 januari is er een informatiebijeenkomst waar de bewoners worden bijgepraat en waar er ruimte is voor vragen. Ook GGD Twente zal daar bij aanwezig zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.