nieuws

Advocaat: "Jansen Steur is moederziel alleen"

Volgens advocaat Peter Plasman is ex-neuroloog Jansen Steur aan het vereenzamen. Dat bleek woensdag tijdens het hoger beroep in Arnhem.
"Iedereen heeft zijn handen van hem afgetrokken", zegt Plasman. "Misschien dat er met de laatste ontwikkelingen toch wat kentering komt. Dat mensen toch zien dat er wat mis is in zijn hoofd. Maar hij zit moederziel alleen en heeft af en toe bezoek of gaat naar iemand op bezoek."

Eis geen verrassing

Zes jaar celstraf, die eis komt voor Plasman niet als een verrassing. "Ik wist alleen niet wat het OM zou doen met het advies van de deskundigen. En eigenlijk heeft het OM hier exact hetzelfde gedaan als in de eerste aanleg. Dus dat verrast dan niet."

Hersenletsel

Het OM stelt dat er geen bewijs is dat de voormalige arts volledig ontoerekeningsvatbaar is door hersenletsel na een auto-ongeluk, vijfentwintig jaar geleden. Plasman vindt dat wel en had daarom in aanloop naar het hoger beroep om aanvullende psychische onderzoeken gevraagd.
"De rechtbank (in Almelo, red.) heeft daar toen niet aan gewild", reageert de advocaat. "Terwijl nu toch wel prominent naar voren gekomen is dat er een zeer ernstig auto-ongeluk is geweest en dat de deskundigen zeggen dat dat voor Jansen Steur heeft geleidt tot ernstig lichamelijk en psychisch letsel."

Direct de gevangenis in

Plasman gaat er vanuit dat zijn cliënt wordt vrijgesproken, maar het OM ziet Jansen Steur na veroordeling het liefst ook direct vastgezet worden. Volgens het OM is het risico groot dat de arts anders in het buitenland onderduikt.
Die opzet is volgens Plasman naast onwettelijk ook onnodig. "Het OM wil dat omdat ze bang is dat mijn cliënt niet in de rechtbank aanwezig zal zijn. Hij is dat niet bij de zitting, maar bij de uitspraak zal hij zijn."
 
Bekijk ook het Dossier 'Jansen Steur'.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.