nieuws

OM eist celstraf voor oplichten Overijsselse ondernemers door man uit Albergen

Rechtspraak
Rechtspraak
De kans dat vijftien door oplichting getroffen ondernemers uit Overijssel ooit hun geld terugzien, is klein. Dat bleek woensdag tijdens de rechtszaak tegen een 42-jarige oplichter, een voormalige inwoner van Albergen. Tegen de man is 1 jaar gevangenisstraf waarvan 3 maanden voorwaardelijk geëist.
De 42-jarige verdachte heeft bekend dat hij in 2013 en 2014 vijftien bedrijven oplichtte door onder valse voorwendselen abonnementen af te sluiten. Hij wist op die manier bijna honderd dure telefoons, laptops en tablets buit te maken. De totale schade voor de ondernemers ligt rond de 85.000 euro. Bedrijven in Enschede, Hengelo, Almelo, Dalfsen, Oldenzaal, Hardenberg, Ommen, Genemuiden, Rijssen en Dedemsvaart werden het slachtoffer.
Bij de oplichtingen maakte de 42-jarige gebruik van een stichting en zijn eigen naam. Ook liet hij bij sommige ondernemers een kopie van zijn bankpas achter. Dat leidde er uiteindelijk toe dat Overijsselse ondernemers elkaar voor de man waarschuwden.

Eerder veroordeeld

De 42-jarige verdachte stond in 2010 ook al voor de rechter wegens oplichting. Hij werd in die zaak uiteindelijk in 2014 door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden waarvan 10 voorwaardelijk. De verdachte ging in cassatie maar heeft dat inmiddels weer ingetrokken.
De aanleiding zou het bezoekje zijn dat de twee gedupeerde ondernemers bij hem thuis aflegden. "De impact op mijn gezin en op mijn gezondheid maakten dat ik besloot om het in te trekken, ondanks dat ik het niet eens ben met dat vonnis."

Enorme schuldenlast

De aanleiding voor alle oplichtingen is een enorme schuld die de man overhield nadat hij in 2008 zowel bedrijfsmatig als persoonlijk failliet ging. De man heeft op dit moment zeker 2 miljoen euro schuld en verwacht dat er rijen met deurwaarders hem staan op te wachten als hij vrij komt.
De oplichtingen van de Overijsselse ondernemers waren volgens de man veroorzaakt door paniek. "Ik had mijn gezin, daar moest ik voor zorgen, een kat in het nauw maakt rare sprongen."

Reclassering wil werkstraf, OM ziet dat niet zitten

De reclassering stelt voor om de man een werkstraf op te leggen. Dat ziet de officier van justitie niet zitten. Volgens haar is het niet de eerste keer dat de man mensen oplichtte en liep zijn zaak in hoger beroep nog toen hij alweer opnieuw bezig was met het oplichten van ondernemers.
Die ondernemers moeten hun geld terug krijgen zei de officier van justitie. De 42-jarige zei zelf geen idee te hebben hoe hij dat voor elkaar moet krijgen en zei dat hij 150 moet worden wil hij alles en iedereen terug kunnen betalen. De rechtbank doet over 2 weken uitspraak in de zaak.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.