Nieuws

Provincie Overijssel baalt van Volkskrant: "Houden ons wél aan de wet bij stikstofbeleid"

Gert Harm Ten Bolscher
Gert Harm Ten Bolscher © RTV Oost
Overijssel zal zich houden aan de wet bij uitvoering van het stikstofbeleid, stelde gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher vandaag na kritische politieke vragen. Die kwamen mede na verschillende berichten in de media. "Het verbaast mij hoe de Volkskrant de zaken presenteert."
'Overijssel weigert kabinetsbeleid stikstof uit te voeren tenzij er miljarden bijkomen', kopte de Volkskrant vorige week. Aanleiding was het voorstel van Overijssel voor een grote verbouwing van het platteland om de natuur te verbeteren en de (stikstof)uitstoot te laten dalen, waarvoor elke provincie een plan moet indienen bij Den Haag. Overijssel vraagt 5 miljard euro en eist dat ook sociaal-economische maatregelen meegenomen worden.

Wet overtreden?

"In de krant lees ik dat u bereid bent om de wet te overtreden", stelde PvdA-fractievoorzitter Annemieke Wissink vandaag dan ook in de commissievergadering. "Hoe is dat beeld ontstaan, en wilt u dat rechtzetten?"
De verbazing klonk ook door bij andere partijen. Niet alleen over berichten in de media, ook over het plan van de provincie zelf. Daarin staat dat Overijssel mikt op 2035 om de stikstofdoelen te behalen, maar er is "een reëel risico dat er meer tijd nodig blijkt voor de definitieve realisatie", zo staat in het stuk.
Ik schrok van het Volkskrantverhaal. We gaan toch niet in de treuzelstand staan?
Renate van der Velde (ChristenUnie)
"Daar schrok ik echt van", trok Renate van der Velde (mede-coalitiepartij ChristenUnie) van leer. "Als je twaalf jaar van tevoren al zegt: 'We halen het toch niet, en dat vinden we ook niet zo erg'. In de wet staat 2035, streven we daarnaar? Het kan toch niet zo zijn dat we nu in de treuzelstand gaan staan?"
En ook zij verwees naar de Volkskrant: "Ik lees: als het Rijk niet aan de voorwaarden van Overijssel voldoet, dan doen we niks. Is dat echt zo?"

Woningbouw

Van der Velde benadrukte nog maar eens het belang van de vermindering van stikstofuitstoot. "We willen 42.000 woningen bouwen, de N50 willen we verbreden, maar op dit moment zit alles op slot. De natuur lijdt hevig. Vier jaar geleden is de PAS verworpen, maar het enige dat de overheid heeft besloten is dat we langzamer gaan rijden. We moeten hier de urgentie voelen dat we iets moeten gaan doen."
Dat Ten Bolscher op voorhand al schrijft dat 2035 waarschijnlijk niet gehaald, stuitte op meer ergernis. In het kabinetsbeleid gaat het continu over 2030, maar zo staat het nog niet in de wet. GroenLinks ziet graag dat dat jaartal ook aangehouden wordt. "De stikstofuitstoot moet zo snel mogelijk omlaag. Alleen zo ontstaat ruimte voor PAS-melders, woningbouw en andere belangrijke zaken."
Partijen als het CDA en de SGP zijn wel uitermate tevreden met het plan van Gedeputeerde Staten.
PAS-melders zijn bedrijven die voor de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) een melding deden bij de overheid, bijvoorbeeld van een uitbreiding. Zij hoefden daarvoor geen vergunning aan te vragen; de melding was genoeg. Maar in 2019 zette de Raad van State een streep door het overheidsbeleid en daarmee ging de hele Programmatische Aanpak Stikstof van tafel. Het kabinet beloofde met een oplossing te komen voor de PAS-melders. Ze zouden worden gelegaliseerd. Om dat te kunnen doen, moet er alleen wel eerst genoeg stikstofruimte zijn.

Verbazing over media

"Ik verbaas me erover hoe journalisten de stukken oppakken", reageerde Ten Bolscher. "Hoe ik dingen in de mond gelegd heb gekregen, hoe de Volkskrant zaken gepresenteerd heeft. Ik heb gezegd: we houden ons aan de wet. Daarin staat 2035, dat is het uitgangspunt. De toevoeging dat het uit zou kunnen lopen, is nuchterheid. Dit soort processen duren lang, dat weten we uit het verleden."
In een korte toelichting tegenover RTV Oost stelt Ten Bolscher dat de vraag om 5 miljard euro losstaat van het al dan niet uitvoeren van het stikstofbeleid. Hij benadrukt wel dat het geld nodig is om de gepresenteerde plannen uit te voeren, en dus ook om de doelen te behalen, volgens ‘de reële inschatting’ van de provincie. Maar een keihard ultimatum is het nu nog niet.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.