nieuws

CDA noemt optreden burgemeester Hengelo bij vertrek jihadaanhanger 'bizar'

Kritiek op optreden van Schelberg bij vertrek jihadiste
Kritiek op optreden van Schelberg bij vertrek jihadiste
Kamerlid Oskam van het CDA noemt het bizar dat burgemeester Schelberg van Hengelo niets heeft gedaan met de richtlijnen van het kabinet om jihadgangers het paspoort af te pakken.
Enkele maanden geleden vertrok de 24-jarige studente Hasna A. met haar meervoudig gehandicapte zoontje vrij plotseling naar het kalifaat. Burgemeester Schelberg heeft volgens De Telegraaf gezegd dat het geen zin heeft om het paspoort in te nemen.

'Intrekken paspoort hooguit vertraging'

Schelberg zegt in de krant dat de ervaring in Nederland leert dat het intrekken of het ongeldig maken van een paspoort het uitreizen niet tegenhoudt. Het kan volgens hem hooguit een vertraging voor het vertrek opleveren.
De burgemeester zei eerder dat het vertrek van Hasna en haar zoontje naar Syrië in maart ineens heel snel is gegaan. Na signalen van radicalisering was ze ineens weg. Toen gaf hij al aan dat het innemen van het paspoort geen zin zou hebben gehad.

CDA: slecht signaal

Het CDA vindt dat van de mening van Schelberg een slecht signaal uitgaat en luidt de noodklok. De partij wil van het kabinet weten of er meer burgemeesters zijn die net als Schelberg een eigen koers varen en IS-aanhangers 'vrijelijk laten uitreizen'. Het CDA in Hengelo heeft wel genoegen genomen met de uitleg van de burgemeester. Toch zijn wel de landelijke collega's geïnformeerd in de hoop dat er landelijk iets gedaan kan worden aan soortgelijke situaties.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.