Nieuws

Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar... of toch niet?

Blue Monday
Blue Monday © iStock / Getty Images Plus
Het is grijs en grauw buiten. De gezelligheid van de feestdagen ligt alweer een paar weken achter ons. Dat afvallen of stoppen met roken, waarmee je op 1 januari bent begonnen, is eigenlijk ook aan het mislukken. Kortom: wat een rotdag. Niet zo gek, want vandaag is het Blue Monday: de meest deprimerende dag van het jaar. Al hoeft het niet zo te zijn, zegt Geluksdeskundige Mirjam Spitholt uit Enschede.
Volgens Mirjam is het maar net wat je van deze dag maakt. "Als je maar roept dat we nu zo depressief zijn, gaan we het vanzelf geloven". Blue Monday is volgens haar niet eens een bestaand iets, we hebben het bedacht en we volgen het nu ook nog allemaal.
Mirjam kan wel een beetje meegaan in het gevoel dat bij veel mensen overheerst. "Want het zijn lange donkere dagen nu. Het duurt echt nog lang voordat het weer lekker weer is. De feestdagen zijn achter de rug, de kerstboom met de gezellige lampjes is weg. Het is gewoon even afzien."

Geluk komt van binnenuit

Maar dat betekent niet dat we vandaag en al die andere grijze dagen bij de pakken neer moeten gaan zitten. "Het geluksgevoel komt van binnenuit. We hebben daar geen feestdagen, lekker weer of mooie kleding voor nodig. Het is iets wat je meebrengt."
Woordkunstenaar Brahma T. Ramsodit is het helemaal met haar eens. "Als je vrolijk bent of met een twinkeling in je ogen ergens binnenkomt, werkt dat aanstekelijk."
Dat heeft verslaggever Sarah de Geest ook zelf ervaren. Zij ging met lachcoach Ilona Bloeme op stap in Deventer:
Lachcoach Ilona Bloeme leert verslaggever Sarah hoe je moet lachen
Overal een lach achter zetten, is dus de tip van de lachcoach. Geluksdeskundige Mirjam Spitholt heeft er ook nog wel een paar:
- Schrijf elke dag drie dingen op die leuk waren
- Ga de natuur in. Je hebt de uv-straling nodig en in de natuur leef je in het nu. En laat je niet beletten door het weer.
- Let goed op je ademhaling. Neem daar bewust een paar momenten voor.
- Doe meer dingen waarbij je de telefoon even links laat liggen.
Ook Brahma T. Ramsodit maakte speciaal voor vandaag een spoken word:
Brahma T. Ramsodit maakte voor Blue Monday een spoken word

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.