Nieuws

Tientallen boeren uit Wierden zijn de nieuwe natuurbeschermers, zo ziet dat er uit

Gerrit van der Kolk en Gerrit Lammers
Gerrit van der Kolk en Gerrit Lammers © RTV Oost\Chantal Everaardt
Boeren en natuur. Het lijkt de afgelopen jaren soms alsof het niet samen kan. Maar in Wierden denken ze daar anders over. Tientallen boeren willen daar in een coöperatie aan de slag om natuur te gaan beheren. Is dit de oplossing waar Nederland op zit te wachten?
"Als we niet zelf aan het stuur zitten in dit gebied, verliezen we de grip op onze gronden", zegt melkveehouder Gerrit van der Kolk. "Wij willen als coöperatie agrarisch terreinbeheer (CATB) samen natuurgebieden beheren, de biodiversiteit versterken en helpen met opwekken van duurzame energie." Uiteraard blijven ze ook voedsel produceren.

Boer als terreinbeheerder

De boeren in de regio Wierden melden zich met tientallen aan bij coöperatie-oprichters Gerrit Lammers en Gerrit van der Kolk. Zo'n 65 boeren zien een rol als terreinbeheerder wel zitten.
Wij gingen in gesprek met beide oprichters:

Honderd bunder

"Wij denken dat dit de toekomst is om als boer perspectief te hebben in een gebied. Binnenkort komt hier honderd bunder land vrij, geef ons die hectares in beheer. Wel tegen een eerlijke vergoeding. Nu is een deel van de kosten vaak voor eigen portemonnee. Bestaande terreinbeheerorganisaties hebben niet genoeg mankracht of geld om alles te beheren. Laten we elkaar daarin vinden en dan komt het goed."
Melkveehouder Gerrit Lammers is duidelijk, hij wil van alles, maar de kosten van de maatschappelijke eisen die aan boeren worden gesteld moeten wel vergoed worden. "Mensen willen van alles, vergeten soms te kijken naar hun eigen consumentengedrag, maar wij moeten als boeren leveren."

Enthousiast

Verschillende partijen zijn benaderd door de boeren, samen met Stimuland, de organisatie die werkt aan een vitaal platteland. Er wordt flink gelobbyd voor het slagen van de coöperatie. "De provincie is enthousiast, er is geld voor agrarisch beheer. Terreinbeheerder Landschap Overijssel, waar wij mee om tafel zitten, is ook positief. Ons plan is zelfs al aangeboden aan minister Van der Wal van Natuur en Stikstof. Wij willen het liefst gisteren al beginnen, maar zo snel gaat dat helaas niet in Nederland."

Olievlek

De Wierdense coöperatie wil klein blijven, daar zit hem de kracht. Korte lijnen. Maar ze hopen wel een voorbeeld te zijn voor andere collega's. "Laat het maar als een olievlek over Overijssel en de rest van het land verspreiden. Toekomstbestendig boeren, voedsel maken en het landschap versterken. Wij zijn als boer een deel van de oplossing."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.