nieuws

Deventer historicus ontdekt verdwenen Nazi-kunstwerken

Voorpagina van De Telegraaf
Voorpagina van De Telegraaf
Kunsthistoricus Arthur Brand uit Deventer heeft er samen met twee collega's voor gezorgd dat verloren gewaande kunststukken van Nazi-leiders zijn weggehaald bij nazaten van SS'ers, familieleden van veroordeelde Duitse grootindustriëlen en bij malafide handelaren.
Arthur Brand doet vandaag in De Telegraaf zijn exclusieve verhaal. Maandenlang speurde Brand met zijn collega's naar de verloren gewaande kunstschatten van onder meer Adolf Hitler en Hermann Göring. De speurtocht begon toen Brand een mail kreeg waarin hem twee bronzen paarden werden aangeboden. Kolossale beelden die in de tuin van Hitlers Rijkskanselarij in Berlijn hadden gestaan, maar aan het eind van de oorlog waren verdwenen. Uiteindelijk stuitte Brand op een netwerk aan handel in verloren kunstschatten van Nazi's.

Duitse arrestatieteams ingezet

Door de Duitse politie werden gisteren op meer dan twintig adressen invallen gedaan, waarbij tientallen kunstwerken in beslag werden genomen die in opdracht van Hitler gemaakt zijn. Werken waarvan altijd gedacht werd dat ze aan het eind van de oorlog vernietigd waren. Er zijn nog geen arrestaties verricht, maar de Duitse politie heeft wel zeven verdachten op het oog.
Arthur Brand is samen met zijn collega's Alex Omhoff en David Kleefstra eigenaar van het bureau Artiaz. Ze zijn gespecialiseerd in het onderzoeken van kunst en de herkomst ervan. Al eerder wisten zij geroofde kunst terug te krijgen bij de rechtmatige eigenaren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.