nieuws

Kamper Kogge ongeschonden terug van eerste reis over de Noordzee

Onder grote belangstelling kwam de Kamper Kogge vanmiddag weer terug uit Engeland. De kogge aangemeerd aan de kade van Koggewerf in Kampen.
Donderdag 7 mei vertrok de kogge uit IJmuiden om voor het eerst de oversteek over de Noordzee te maken. Na een lange reis kwam de kogge een week later aan in de Engelse Hanzestad Kings Lynn. Het schip, een replica van een handelsschip uit de veertiende eeuw, was een prominente gast tijdens het Hanzefestival in de Engelse stad.
Bij aankomst in Engeland werden de bemanningsleden met alle egards ontvangen. De burgemeester aldaar schonk de bemanning de stadsvlag. De naam 'Kings Lynn' is gegraveerd in de houten rugleuning aan boord van de kogge, waar ook andere namen van havens staan waar de kogge is geweest.

'De ansichtkaarten allemaal uitverkocht'

Over publieke belangstelling hadden de Kampenaren in Engeland niet te klagen. "Alle ansichtkaarten die we normaal gesproken aan de straatstenen niet kwijt kunnen, waren daar in een mum van tijd uitverkocht", zegt bemanningslid Reijer van 't Hul.
Moest de Kamper Kogge op de heenreis vanwege de weersomstandigheden nog gebruik maken van motoren, op de terugweg verliep de reis soepel en kwam het schip eerder terug in Kampen dan verwacht. De bemanning werd opgewacht door de stadsomroeper en locoburgemeester Ekker, die uit handen van de bemanning een glazen bokaal van de stad Kings Lynn kreeg overhandigd.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.