nieuws

'Roof-Roemeen' moet twee jaar cel in na vele diefstallen, onder meer in Kampen

Rechtspraak
Rechtspraak
Hij stal in het hele land kranen, lampen en douchekoppen bij doe-het-zelfzaken en roofde truien, schoenen, broeken, sokken en jassen uit kledingwinkels. Een bedrijf uit Kampen was daar onder meer daar de dupe van. Een 35-jarige Roemeen is daarom donderdag veroordeeld tot twee jaar celstraf.
Alles gebeurde in minder dan zes maanden tijd, tussen juli en november vorig jaar. Volgens de rechtbank waren de diefstallen 'niet alleen grootschalig, maar zeer goed georganiseerd en welhaast bedrijfsmatig uitgevoerd'. Handlangers leidden winkelmedewerkers af, waarna de dieven hun slag konden slaan.
Vooraf verkenden ze de winkels, ze gebruikten geprepareerde tassen tegen beveiligingsapparatuur en droegen telefoons met oordopjes om contact met elkaar te houden. De buit werd niet meteen verkocht, maar ging naar Roemenië.

Diefstallen begonnen op 23 juli bij twee bouwmarkten

De golf diefstallen begon op 23 juli, toen de man kranen en douchekoppen wegnam bij een Praxis en een Gamma in Gorinchem. Een dag later sloeg hij toe bij doe-het-zelfzaken in Kampen, Emmeloord, Lelystad en Dronten. De dagen erna stal hij diverse kledingstukken en schoenen in Etten-Leur en Alphen aan den Rijn.
Eind oktober was de man actief in Lelystad. Tussen 3 en 9 november stal hij spullen uit doe-het-zelfzaken in Cruquius, Beverwijk, Gorinchem, Waalwijk, Boxtel, IJsselstein, Zeist en Lelystad. Aan het eind van die maand waren twee warenhuizen in Alphen aan den Rijn het slachtoffer.

Man was een leider, aldus de rechtbank

De man krijgt een hoge straf voor de diefstallen omdat hij volgens de rechtbank een leider was. Hij was speciaal naar Nederland gekomen om te stelen en deed dat zo vaak dat hij ervan heeft kunnen leven, aldus de rechters.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.