Nieuws

Enschede gaat meer samenwerken met Gronau op gebied van wonen, werken en ondernemen

Burgemeester Roelof Bleker (Enschede) en Rainer Doetkotte (Gronau)
Burgemeester Roelof Bleker (Enschede) en Rainer Doetkotte (Gronau) © Gemeente Enschede
Een nog betere samenwerking in de Euregio op gebied van wonen, werken en ondernemen. Dat is de doelstelling van Enschede en Gronau die elkaar willen helpen in het benutten van kansen en het aanbieden van oplossingen voor het ontwikkelingsgebied Euregiokwartier.
Daartoe ondertekenden vandaag op de Nederlands/Duitse grens bij Glanerbrug burgemeester Rainer Doetkotte van Gronau en burgemeester Roelof Bleker van Enschede een ‘Letter of Intent’. Met deze intentiebrief spreken Enschede en Gronau af om op zes thema’s intensief te gaan samenwerken: (1) wonen en leven, (2) mobiliteit, (3) economie en werk, (4) veiligheid, (5) onderwijs en sport en (6) cultuur en toerisme.

Euregiokwartier

De aanleiding voor de grensoverschrijdende samenwerking is een nieuw ontwikkelingsgebied dat de stad Gronau direct over de grens bij Glanerbrug gaat aanleggen. Het nieuwe gebied gaat het ‘Euregiokwartier’ heten en biedt kansen voor zowel Enschede en Gronau.
Ook het nieuwe EUREGIO-kantoor komt in dit gebied te staan. Christoph Almering, directeur-bestuurder van de EUREGIO: “Doel van het nieuwe kantoor is gebruik voor allerlei grensoverschrijdende projecten en diensten. Een voorbeeld hiervan is het GrensInfoPunt dat grensgangers adviseert. Maar ook andere bedrijven en organisaties die zich bezighouden met Nederlands-Duitse grensoverschrijdende samenwerking kunnen zich er vestigen.”

Noaberschap

Burgemeester van Gronau, Rainer Doetkotte: “De gemeente Enschede en de stad Gronau zijn al tientallen jaren met elkaar verbonden en onderhouden goed en vertrouwd Noaberschap. Ik verheug me erop dat wij deze samenwerking uitbreiden. Dit opent veel nieuwe mogelijkheden en kansen voor de toekomst van onze twee steden.”
Niels van den Berg is als wethouder namens Enschede bestuurlijk betrokken bij de ontwikkeling van het Euregiokwartier: “Hoewel dit nieuwe gebied in Gronau ligt, denken we vanuit Enschede actief mee over de invulling en mogelijkheden om onze Euregio verder te versterken. Het nieuwe Euregiokwartier biedt ruimte voor bedrijven die het beste van Gronau en Enschede willen combineren. Ondernemers die al grensoverschrijdend en internationaal werken en nieuwe internationale bedrijven gaan hier prima passen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.