Overig

Documentaire ‘Paping, zo vrij als een vogeltje’ zie je 18 januari bij RTV Oost

Paping, zo vrij als een vogeltje
Paping, zo vrij als een vogeltje © Ramon Hoogerhuis en Evert Haagsma
Zestig jaar geleden schaatste de in Dedemsvaart geboren Reinier Paping de wedstrijd van zijn leven. Hij won de barre Elfstedentocht van 1963 die ook wel bekend staat als ‘de hel van ’63’. Een overwinning die zijn leven zou veranderen. Op woensdag 18 januari, precies 60 jaar later, blikt RTV Oost terug op deze memorabele dag met de documentaire ‘Paping, zo vrij als een vogeltje’. De documentaire wordt uitgezonden om 20.15 en 23.15 uur.
Documentairemakers Ramon Hoogerhuis en Evert Haagsma gingen met Reinier Paping op pad en maakten een persoonlijke portret over zijn privéleven. Van de ervaringen op de kostschool, de ontmoeting met zijn vrouw en de concurrentiestrijd met Jeen van den Berg tot de uiteindelijke inschrijving voor de tocht der tochten. Momenten van passie, wanhoop, maar ook verdriet. Momenten die ‘het vogeltje’ deden vliegen over het ijs.
Schaatslegende Paping overleed op 20 december 2021. “Het was heel bijzonder en eervol om tijdens de laatste momenten van zijn leven aanwezig te zijn. Het is jammer dat de hoofdpersoon het eindresultaat niet meer heeft kunnen zien. Maar al met al is het een mooie herinnering geworden voor zijn familie en de rest van Nederland”, aldus Haagsma.
‘Paping, zo vrij als een vogeltje’, zie je woensdag 18 januari om 20.15 en 23.15 uur op TV Oost. De documentaire is vanaf 18 januari nog 2 weken lang terug te kijken op www.rtvoost.nl.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.