Nieuws

Provinciebreed onderzoek om vervuiling: mogelijk in meer gemeenten bodemonderzoek naar PFAS nodig

Een still uit de documentaire over de F-16 crash in Hengelo. Er is daar geblust met blusschuim met PFAS
Een still uit de documentaire over de F-16 crash in Hengelo. Er is daar geblust met blusschuim met PFAS © RTV Oost
Mogelijk moeten in meer gemeenten in Overijssel bodemonderzoeken uitgevoerd worden naar de aanwezigheid van de schadelijke stof PFAS in de grond. In Hengelo staat binnenkort al zo'n bodemonderzoek gepland. In opdracht van de provincie is een traject gestart voor gemeenten in Overijssel. Doel is het identificeren van locaties waarvan de bodem mogelijk verontreinigd is met PFAS. Dat melden gemeenten in antwoord op vragen van RTV Oost.
Door: Pepijn Bolscher
Aanleiding voor het onderzoek van de provincie is niet de recente ontdekking van PFAS in Hengelo. Het provinciale onderzoek wordt uitgevoerd vanwege "de landelijke bodemafspraken die de afgelopen jaren zijn gemaakt", aldus een woordvoerster van de provincie Overijssel.

Wanneer is het onderzoek klaar?

Dat onderzoek loopt nog. "We zijn eind vorig jaar gestart met de eerste fase van het onderzoek naar mogelijke PFAS-verontreiniging", meldt de woordvoerster. De provincie is op zoek naar zogenoemde 'aandachtlocaties'. Dat gebeurt op basis van historische gegevens en archiefonderzoek. De provincie verwacht dat die inventarisatie eind dit jaar klaar is. "Afhankelijk van de uitkomsten wordt mogelijk vervolg-bodemonderzoek uitgevoerd."
Deze week werd bekend dat in de wijk Hasseler Es onderzoek moet worden gedaan in 24 tuinen van woningen waar dertig jaar geleden blusschuim terecht is gekomen dat is gebruikt bij het blussen van branden die ontstonden na het neerstorten van een F-16 in de wijk. Op 11 februari 1992 ontsnapte Hengelo ternauwernood aan een ramp toen een F-16 boven de Hasseler Es in de problemen raakte. Het vliegtuig stortte neer in de wijk maar schampte slechts enkele huizen. Niemand raakte zelfs maar gewond bij het ongeluk. "Hij had 'm niet beter neer kunnen zetten", zei een verbijsterde agent destijds tegen de verzamelde pers. Het miraculeuze ongeval werd wereldnieuws.
Als het onderzoek van de provincie pas eind dit jaar klaar is, waarom is er dan nu al in Hengelo een dergelijk bodemonderzoek aangekondigd? Een aantal gemeenten, waaronder Hengelo, zijn zelf verantwoordelijk op het gebied van de Wet bodembescherming. "De gemeenten Hengelo, Zwolle, Deventer, Almelo en Enschede zijn zelf bevoegd gezag. De provincie is bevoegd gezag voor de Wet bodembescherming voor de andere delen van de provincie", legt de woordvoerster uit.

Eigen verantwoordelijheid

De grote steden zijn dus zelf verantwoordelijk voor de bodemsanering binnen de gemeentegrenzen, in andere delen van Overijssel gaat de provincie daar over. De provincie trekt wel samen op met de grote steden in Overijssel. In dit traject gebeurt dat ook met omgevingsdiensten, waterschappen, andere provincies in Nederland en het Rijk.
In Hengelo is een deel van de wijk Hasseler Es vervuild geraakt, specifiek door het gebruik van blusschuim waar PFAS in zat. Het is nog niet bekend of ook andere handelingen in het verleden hebben geleid tot bodemvervuiling met PFAS. "Dat gaat dit onderzoek uitwijzen", stelt de woordvoerster van gedeputeerde Tijs de Bree. "PFAS is een stofgroep bestaande uit ruim zesduizend stoffen die in verschillende consumentenproducten of bedrijfsproducten zijn verwerkt. Daardoor kunnen PFAS-verbindingen op veel plaatsen aangetroffen worden. Het provinciaal onderzoek richt zich op locaties waar bodemverontreiniging met PFAS is ontstaan en risico's opleveren en risico's opleveren voor de leefomgeving."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.