Nieuws

Politie druk met protesten, ongelukken en voetbalwedstrijden, ook weer toename cybercriminaliteit

De politie was het afgelopen jaar ongekend druk met protesten
De politie was het afgelopen jaar ongekend druk met protesten © ANP / Roland Heitink
De politie in Oost-Nederland was het afgelopen jaar buitengewoon druk met het begeleiden en optreden bij protesten en voetbalwedstrijd. “Dat zijn agenten die hun andere werk moeten laten liggen”, benadrukt regioburgemeester Hubert Bruls in zijn toelichting op de jaarcijfers van de politie in Overijssel en Gelderland. Ook zag de politie de cybercriminaliteit verder stijgen en de verdachten zijn steeds jonger.
De parate eenheden van de eenheid kwamen zo’n 183 keer in actie waarbij gemiddeld ongeveer 31 mensen werden ingezet. “De inzet van parate eenheden bij bijvoorbeeld boerenprotesten hebben echt gigantisch veel inzet gekost. Dat kost de samenleving echt ontzettend veel politie-uren. Dat zijn uw en onze wijkagenten”, zegt Bruls fel.
“Er bestaat geen aparte Mobiele Eenheid (ME). Dat zijn gewoon wijkagenten en inspecteurs van de opsporing die van hun werk worden losgerukt omdat ze dag erop weer bij een voetbalwedstrijd moeten staan omdat een aantal malloten zich niet weet te gedragen. Het zijn mensen die moeten uitrukken omdat mensen in een tractor een snelweg denken te moeten blokkeren. Dat zijn politieagenten die de dag erop niet beschikbaar zijn om ons bescherming te bieden in onze woonwijk. De grondwettelijke vrijheid van demonstratie achten wij heel hoog, maar we betalen wel een hoge prijs.”
Behalve politie-inzet, kostten de boerenprotesten ook veel manuren bij het Openbaar Ministerie. Demonstreren is een groot goed. Maar als je over grenzen heen gaat en veel schade veroorzaakt, zullen wij er alles aan doen de schade te verhalen. Die grenzen houden wij ook komend jaar goed in de gaten”, zei hoofdofficier van justitie Marthyne Kunst.
De politie en het OM lichtten vandaag hun jaarcijfers toe

Meer cybercriminaliteit

Door corona is het criminaliteitsbeeld volgens de politie veranderd. Minder traditionele criminaliteit zoals woninginbraken, diefstallen en overvallen mede omdat er meer thuis werd geleefd, gewinkeld en gewerkt. Cybercrime, zoals hacken van computers, online fraude en sextortion, nam tijdens coronatijd juist enorm toe. “Binnen cybercrime zien we verschillende fenomenen die regelmatig veranderen, waarbij criminelen slim inspelen op de actualiteit zoals het terugvragen van de energiecompensatie", zegt plaatsvervangend politiechef Gert Veurink.
"Zowel jongeren als ouderen zijn slachtoffer. De impact op slachtoffers is vaak groot. De aanpak van cybercrime is een speerpunt voor politie en Openbaar Ministerie (OM). Zorgelijk is het gegeven dat de gemiddelde leeftijd van verdachten daalt. Het OM ziet binnen de groep verdachten van cybercrime dat het percentage jongeren tot 23 jaar tussen 2018 en 2021 gestegen is van 25 procent naar 57 procent. Daar waar mogelijk probeert het OM de schade te verhalen.”

Meer ongevallen

Behalve toename van criminaliteit, ziet Veurink ook een toename in het aantal verkeersongevallen. “In Oost-Nederland zien we een duidelijke en zorgelijke toename. We zijn een gebied met buitengewoon veel N-wegen. Traditioneel ook veel dodelijke aanrijdingen. Dat ging twee jaar lang wat beter, maar nu zien we weer een toename.”
Die toename komt volgens Veurink voor een groot gedeelte doordat mensen weer meer de weg op gaan sinds corona.
“We zien in Oost-Nederland de afgelopen jaren een continue stijging van het aantal verkeersongevallen met letsel. In 2022 steeg dit weer met 21 procent. Hierbij waren zeker 148 dodelijke slachtoffers te betreuren (toename van 25 procent ten opzichte van 2021).”

Drugslabs

Ook in 2022 was het effect van ondermijnende georganiseerde criminaliteit zichtbaar in de eenheid. Zo werden er veertien drugslabs aangetroffen (in 2021 waren dit er dertien) op verschillende plekken in de eenheid. De labs werden vooral in het zuidelijke deel van de eenheid Oost-Nederland aangetroffen, maar ook het zuidoostelijke deel van Twente valt op. De aanleiding van het aantreffen van labs is divers en komt zowel uit opsporingsonderzoeken, meldingen van burgers als veiligheidsincidenten. Het aantal geconstateerde drugsdumpingen nam iets af van 36 in 2021 naar 32 in 2022. Impactvol was verder ondermeer de liquidatie van twee mannen op klaarlichte dag midden in een vol restaurant in Zwolle in maart 2022.
Deze zware georganiseerde criminaliteit tast onze democratische rechtsstaat aan en de aanpak heeft daarom ook in 2023 prioriteit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.