Nieuws

Grensbewoners kunnen mogelijk uitwijken naar Duitsland bij sluiting spoedpost Hengelo

ZGT in Hengelo
ZGT in Hengelo © RTV Oost / Allard Olsman
Mocht de spoedpost in Hengelo definitief dichtgaan, dan wil de provincie dat inwoners van de grensregio kunnen uitwijken naar de spoedpost in Duitsland. De provincie gaat een onderzoek doen naar de haalbaarheid van zo'n grensoverschrijdende spoedpost in Nordhorn, vlak over de grens bij Denekamp.
Mogelijk gaat de huisartsenpost in het ziekenhuis in Hengelo vanaf juli dicht. Er wordt op dit moment onderzoek gedaan naar de sluiting, omdat de nachtdiensten de dienstdoende huisartsen een flinke werkdruk zouden bezorgen. Als de sluiting doorgaat, moeten inwoners uit Noordoost-Twente, Hengelo, Borne en een groot deel van de gemeente Hof van Twente straks voor urgente zorg naar de spoedpost in Enschede of Almelo.

Lobby

De provincie stelt in antwoord op vragen van PvdA en GroenLinks dat zij de mogelijke sluiting in Hengelo niet kan voorkomen.
"We verkennen in samenwerking met de gemeente Hengelo en Hengelose huisartsen of we een aantal concrete acties in gang kunnen zetten", schrijft het provinciebestuur. "Allereerst willen we verkennen of het een mogelijkheid is om de gemeente Nordhorn en hun spoedpost hiervoor in te schakelen."
Ook wil de provincie een gezamenlijke lobby opzetten in 'Euregio-verband', dus samen met de Duitse gemeenten die tegen Overijssel aan liggen.

'Landelijk probleem'

De provincie benadrukt dat de mogelijke sluiting van de spoedpost in Hengelo 'niet op zichzelf staan'. "Het gaat om landelijke problematiek: landelijk is er een trend te zien dat bepaalde vormen van gezondheidszorg onder druk staan door een toenemend tekort aan personeel. In de provincie Overijssel is deze trend ook gaande."
Het Overijsselse college noemt de trend van de landelijke problematiek rondom toegang tot gezondheidszorg 'niet wenselijk'. De provincie zegt 'zich sterk te maken voor behoud van passend zorgaanbod in de regio'.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.