nieuws

Tweede ooievaarsjong in Wilsum door moeder gedood

In het ooievaarsnest in Wilsum, waar dag en nacht een webcam op gericht staat, heeft de moeder een tweede jong gedood.
Eerder deze week werd het jong gedood dat op Moederdag als vierde en laatste uit het ei kroop. Dat werd vervolgens opgegeten. Het jong dat gisteren werd gedood, is uit het nest gegooid. Dat was op 8 mei als derde nakomeling uit het ei gekropen.

'Als het wat groter is, wordt het opgeruimd'

"Het komt wel vaker voor dat een jong in het nest wordt opgegeten als het is gedood. Zeker als het nog zo klein is", zegt Wietske van de Rozenberg uit Wilsum. Zij toont al zestien jaar hobbymatig veel belangstelling voor de ooievaars in Wilsum en omgeving.
Ze was via de Vereniging Dorpsbelangen Wilsum ook nauw betrokken bij het plaatsen van de webcam, die sinds 11 april operationeel is. "Maar het gebeurt ook dat een dood jong uit het nest wordt gegooid. Dat eerste jong was nog zo klein, dat het gegeten kon worden. Als het wat groter is, wordt dat al moeilijker en dan wordt het dus opgeruimd."

'Voor de kleintjes blijft steeds minder over'

"Zeker als een jong klein is en grotere broertjes en zusjes heeft, dan blijft het naar verhouding klein. De grotere exemplaren hebben meer voedsel nodig en zijn gewoon sneller met eten. Voor de kleintjes blijft er dan steeds minder over. Komt nog bij dat een klein ooievaarsjong alleen nog maar insecten en wormen kan eten. Door de relatief koude nachten zijn die moeilijker te vinden, omdat ze dieper in de grond zitten", legt ze uit.
Ze kan zich voorstellen dat mensen het zielig vinden als ze op de webcam zien dat moeder ooievaar een jong dood maakt. "Maar het zou nog veel zieliger zijn als er niet ingegrepen werd. Zo'n kleintje wordt min of meer uit z'n lijden verlost. Niet meer en niet minder. De ouders hebben feilloos in de gaten dat de kleinste niet mee komt en grijpen in. Zo is de natuur."

'Ouders hebben een gelijke rol'

Van de Rozenberg is vol lof over de wijze waarop de ouders met het kroost omgaan. "Ze hebben een gelijke rol. En ze zorgen goed voor ze. Daar ligt het niet aan. En dat het in beide gevallen de moeder is geweest die de jongen heeft gedood is puur toeval. Dat had net zo goed vader kunnen zijn."
In het nest zijn nu nog twee jongen over. De oudste kwam op 29 april ter wereld, de tweede kwam op 6 mei uit het ei. De verrichtingen van de ooievaarsfamilie zijn te volgen op www.wilsum.info.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.