nieuws

Meer dan honderd Pinksterbruidjes dansen en zingen in Borne

“Rosa, rosa, bloemen op je hoed; alle mooie meisjes staat dat goed”, zingen de Pinksterbruidjes uit volle borst. De in wit geklede meisjes trokken vandaag weer traditiegetrouw door Borne.
Dit jaar is het wel extra bijzonder, want de Pinksterbruidjes zijn erkend als immaterieel erfgoed en staan op de lijst van de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Het was vandaag dan ook een extra feestelijke dag in Borne. Vanmiddag verzamelden meer dan honderd meisjes zich op het Dorsetplein en voerden daar hun slingerdans op onder de met bloemen versierde pinksterkroon.
Onder grote publieke en mediabelangstelling werd heel even stil gestaan bij de plaatsing op de lijst. "Het is vooral een waardering voor de traditie en wij moeten ons nu inzetten voor het voortzetten en behoud van deze prachtige traditie", zegt Petra ter Braak van Folkloregroep Borne. Over de betekenis van deze traditie doen verschillende verhalen de ronde. Eén ervan is een herinnering aan de Germaanse lente- en vruchtbaarheidsfeesten.

Een boek en tentoonstelling

Borne is enige plaats in Nederland waar de traditie van Pinksterbruidjes zo groot gevierd wordt. In Agelo en Tilligte wordt op kleinere schaal het feest gevierd. De Folkloregroep heeft nu een tentoonstelling geopend en is bezig aan een boek over de Pinksterbruidjes en roept mensen op met mooie verhalen deze over te dragen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.