Nieuws

Stormvloedkering Ramspol bij Kampen gesloten vanwege hoogwater

Door het hoge water is de stormvloedkering Ramspol bij Kampen automatisch gesloten, om het achterland te beschermen.
Door het hoge water is de stormvloedkering Ramspol bij Kampen automatisch gesloten, om het achterland te beschermen. © Rijkswaterstaat
Door het hoge water is vanmiddag de stormvloedkering Ramspol bij Kampen automatisch gesloten, om het achterland te beschermen tegen het hoogwater uit het IJsselmeer. Het scheepvaartverkeer is hierdoor tijdelijk gestremd.
Een combinatie van windstoten en neerslag zorgen voor opstuwing van water en daarmee verhoogde waterstanden rond het IJsselmeer. Door de heersende windrichting kan minder gespuid worden bij de Afsluitdijk. Wanneer het waterpeil stijgt tot een hoogte van vijftig centimeter boven NAP sluit de stormvloedkering Ramspol automatisch. De stormvloedkering Ramspol is een opblaasbare dam die bij hoogwater het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit. Hiermee wordt een korte onderbreking in de doorstroming veroorzaakt en de veiligheid van het achterland gewaarborgd.

Sluiting zondagmiddag

Uit voorzorg heeft Rijkswaterstaat zondagmiddag rond drie uur vanmiddag de vaargeulen Ramsdiep en Ramsgeul gestremd voor vaarverkeer toen het water ter plaatse een hoogte van veertig centimeter boven NAP had bereikt. De sluiting van de opblaasbare kering is vanmiddag rond vier uur automatisch gestart, zodat deze een uur later geheel in werking is. De vaarweg wordt pas weer vrijgegeven nadat het opblaasbare doek in de speciale bak op de bodem van het water ligt en door duikers is gecontroleerd.
Het Ramsdiep, tussen het Ketelmeer en het Zwarte Meer, is vanaf vanmiddag drie uur gestremd voor het scheepvaartverkeer in verband met de sluiting. De scheepvaart wordt via de eigen kanalen, door middel van berichten aan de scheepvaart en de marifoon, geïnformeerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.