Nieuws

Paddenhelpers in Hengelo komen dit jaar veel eerder in actie: "Bij 16 graden zijn ze wakker"

Adri Schols van paddenwerkgroep Hengelo
Adri Schols van paddenwerkgroep Hengelo © RTV Oost
Bij de Stichting Paddentrek Hengelo maken ze zich nu al klaar voor de paddentrek die er dit voorjaar weer aan zit te komen. Vorig jaar begonnen de vrijwilligers pas in februari met alle voorbereidingen, maar dit jaar zijn ze er een volle maand eerder bij. De reden? Het zachte weer van de afgelopen weken.
Met een busje vol waarschuwingsborden rijden ze langs zeven hotspots in Hengelo. Dat zijn plekken waar padden, kikkers en salamanders na hun winterslaap richting het water trekken om te paren en hun eitjes af te zetten. Dit jaar zijn ze er extra vroeg bij. "Vóór de kerstdagen liepen de eerste amfibieën al in het land. Toen waren er temperaturen van 16 graden. Dan zijn ze wakker!", vertelt coördinator Adri Schols.
Wij gingen op pad met de stichting Paddentrek:
Stichting Paddentrek Hengelo komt dit jaar veel eerder in actie: "Bij 16 graden zijn ze wakker"
Deze week is het een stuk kouder en schommelen de temperaturen zo rond de 5 graden. Slapende padden zullen dan niet uit hun winterslaap ontwaken. Toch houdt dat Adri en de rest niet tegen. De bordentoer door Hengelo gaat gewoon door. "We moeten ook alle vrijwilligers nog mobiliseren. Als je dat allemaal op het laatste moment moet gaan doen."
Elke kikker, salamander of pad die doodgereden wordt, is er een te veel
Coördinator Adri Schols
Stichting Paddentrek Hengelo staat bekend om z'n fanatieke vrijwilligers en dat is terug te zien in de cijfers. "Wij hebben hier een vergroting van de paddenpopulatie. Dankzij ons beschermingswerk zijn die populaties zo gezond", aldus Adri. Maar landelijk is er volgens hem een heel ander beeld te zien. "Daar is de paddenpopulatie de afgelopen vijftien jaar gehalveerd. Dus elke kikker, salamander of pad die doodgereden wordt, is er een te veel."
[article:1722205:Vandalen stelen massaal 'paddenborden' in Hengelo: "Schaam je!"">

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.