Nieuws

In de Spiekpolder bij Zwolle zijn ze juist blij met hoogwater

De ondergelopen Spiekpolder bij Zwolle
De ondergelopen Spiekpolder bij Zwolle © RTV Oost / Leroy Vugteveen
Waterschappen werken in tijden van hoogwater met man en macht om ervoor te zorgen dat we droge voeten houden. Maar er zijn ook gebieden waar ze juist blij zijn als het land onder water komt te staan. De Spiekpolder bij Zwolle is daar een voorbeeld van. Daar moet de natuur profiteren van al dat water.
"Als ecoloog word ik hier heel blij van", zegt Michiel Poolman van Landschap Overijssel, terwijl hij naar de ondergelopen Spiekpolder kijkt. Het normaal zo groene gebied is afgelopen najaar opnieuw ingericht en is nu voor het eerst ondergelopen. En dat was precies de bedoeling.
"We hebben een bestaand slotenpatroon aangepast tot slenkenstructuur", vertelt Poolman. Op een bord wijst hij naar de plattegrond van het langgerekte gebied. Er is ook een aanpassing gedaan dat het gebied sneller en korter onder water komt te staan. "Dat komt door de inlaat die we bij de Vecht hebben gemaakt. Het water loopt er daardoor sneller in én uit."
In de Spiekpolder bij Zwolle zijn ze juist blij met hoogwater

Natuur profiteert

En dat komt volgens de ecoloog de natuur ten goede. "Vooral de kievitsbloem en een aantal vissoorten profiteren daarvan." Poolman haalt de kwabaal aan, een vissoort die bijzonder en zeldzaam is. Het is de bedoeling dat onder meer de kwabaal de ondergelopen Spiekpolder als paaigebied gaat gebruiken.
Nederland had altijd vooral de focus op het laten afvloeien van overtollig water, maar in dat denken is een kentering gekomen. Door de droge zomers is het belangrijk dat er ook water wordt vastgehouden door gebieden.

Kansen verzilveren

"Nederland hoort redelijk waterrijk te zijn. We proberen die kansen nu te verzilveren. We vinden het als Landschap Overijssel erg belangrijk dat de Vecht weer natuurlijk functioneert", besluit de ecoloog.
Of de herinrichting daadwerkelijk tot meer kievitsbloemen en vissen gaat leiden moet later dit jaar duidelijk worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.