Nieuws

Is deze Almelose de mooiste roodbonte van Nederland?

Mariëlle Lenferink naast Toosje
Mariëlle Lenferink naast Toosje © RTV Oost\Chantal Everaardt
Toosje 724 laat zich rustig wassen en borstelen in de stal van de familie Lenferink in Almelo. De roodbonte koe van tien jaar oud dingt mee naar de titel 'beste roodbonte koe van Nederland'. Vorig jaar won Toosje al de eretitel en dit jaar zit ze opnieuw bij de laatste drie.
Boerin Mariëlle Lenferink laat trots zien waarom hun koe zo'n prijswinnaar is. "Ze heeft een hele mooie bovenlijn, kijk maar naar de rug, stevige poten, een lange vaste uier en ook haar melkproductie is top. Ze geeft veel melk met hoge gehaltes eiwit en vet. En ze is ook nog eens hartstikke lief en rustig."

Passie

De wedstrijd is vooral voor en door melkveehouders en gaat volgens de boerin vooral over passie. "Wij werken dagelijks met onze dieren, zijn er gek mee en zorgen er goed voor. Als je koe goede uiterlijke eigenschappen heeft, maar ook de potentie om oud te worden en een top productie heeft; daar doe ik het voor. Het gaat alleen om de eer, het is gewoon hartstikke leuk om aan wedstrijden mee te doen."
Toosje doet ondertussen haar winnaars-loopje; kop omhoog, rechte pas. Ze stapt rustig naast haar boerin, maakt zich er eigenlijk helemaal niet druk om of ze dit jaar de beste van Nederland wordt.
De stemronde is al gesloten, na 23 januari wordt bekend of Toosje opnieuw de eerste plek heeft behaald.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.