Nieuws

Kuipers houdt vast: twee kinderhartcentra moeten sluiten, keuze aan ziekenhuizen zelf

Actie tegen de voorgenomen sluiting in het ziekenhuis in Groningen
Actie tegen de voorgenomen sluiting in het ziekenhuis in Groningen © ANP
Twee van de vier kinderhartcentra in ons land moeten definitief sluiten, vindt minister Kuipers. De vraag welke ziekenhuizen dat zijn, laat de zorgminister in eerste instantie aan de ziekenhuizen zelf. Als die er niet uitkomen, neemt Kuipers zelf een besluit, schrijft de NOS.
In Nederland zijn vier kinderhartcentra: in Rotterdam, Utrecht, Leiden en Groningen. Na een jarenlange discussie bepaalde Kuipers' voorganger De Jonge ruim een jaar geleden dat de centra voor gespecialiseerde hartzorg in Leiden en Groningen dicht moeten en dat die in Utrecht en Rotterdam open blijven. Het idee daarachter is dat de kwaliteit van zorg behouden blijft.
Ook uit Overijssel kwam verzet tegen het besluit om het centrum in Groningen te sluiten. Tientallen kinderartsen luidden vorig jaar de noodklok. Jaarlijks ondergaan zo'n 200 tot 250 inwoners van Overijssel een specialistische hartoperatie in Groningen.

Advies NZa

Eind vorig jaar was er een wending in de kwestie. De Nederlandse zorgautoriteit (NZa) kraakte het kabinetsbesluit, omdat het de toegankelijkheid van zorg zou ondergraven in zowel Leiden als regionaal in Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen.
Minister Kuipers vraagt nu dus aan de ziekenhuizen om zelf te kiezen welke van de twee centra mogen blijven. Volgens de minister moeten de uiteindelijke locaties "kunnen rekenen op draagvlak in het veld" en is daarom wenselijk dat de ziekenhuizen er onderling uitkomen.
Eerder kwamen de ziekenhuizen er zelf niet uit - onder meer omdat ze te druk waren met de bestrijding van corona - maar Kuipers geeft ze nog één kans. Als de ziekenhuizen voor 1 april geen overeenstemming bereiken, dan ziet de minister zich "genoodzaakt op korte termijn zelf deze keuze maken".

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.