Nieuws

Staphorst weigert inzage in documenten over ‘lastige inwoners’

Raad van State
Raad van State © RTV Oost
Een echtpaar uit Staphorst is naar de Raad van State gestapt om alsnog documenten in handen te krijgen die de gemeente Staphorst bezit over dit 'lastige stel'. De gemeente weigert de documenten vrij te geven, omdat het echtpaar niet heeft aangegeven welke documenten ze precies willen hebben.
Het verzoek was om alle documenten vrij te geven waarin de naam van het echtpaar wordt genoemd. Maar dat zou de gemeente te veel tijd kosten, zegt een woordvoerder.
De gemeente en het echtpaar staan alle lange tijd op voet van oorlog met elkaar. Ambtenaren zouden het stel tot wanhoop hebben gedreven door niet op te treden tegen illegale activiteiten bij hun toenmalige buren. Dat leidde zelfs tot de oprichting van de website 'RechtvaardigStaphorst'. Daar kunnen ook andere inwoners van Staphorst die zich gedupeerd voelen door de gemeente zich bij aansluiten.

Vuile was

Het echtpaar wil nu alle documenten waarin het genoemd wordt boven tafel krijgen en publiceren op de website. Daarmee zou duidelijk kunnen worden hoe ambtenaren en bestuurders van de gemeente hebben gehandeld in de geschillen met het echtpaar.
Maar de gemeente blokkeert het verzoek, met als reden dat de Wet openbaarheid van bestuur alleen heel concrete verzoeken kan toelaten. "De wet is wel bedoeld als een serieuze wet. Die is er niet om zomaar wat te roepen", stelde de voorzitter van de Raad van State. Maar een van de rechters van de Raad stelde dat de gemeente ook had kunnen beslissen om een deel van de gevraagde documenten openbaar te maken.
Volgens het stel zelf moet het helemaal geen moeite kosten om documenten waarin hun naam voorkomt openbaar te maken. Bovendien is later wel concreter aangegeven welke documenten toch zeker boven tafel moeten komen.
Zo wil het stel weten hoe de gemeente heeft besloten tot een contactverbod en over handhaving bij illegale situaties. Het echtpaar mag ook geen openbare vergadering meer bijwonen en geen contact meer opnemen met ambtenaren. Ook werd een poging tot mediation door de burgemeester afgebroken. Dat gebeurde volgens een woordvoerder nadat bleek dat het echtpaar toch alle documenten boven tafel wil hebben.

Bestemmingsplan

De Raad van State mag ook oordelen over het bestemmingsplan dat geldt voor de percelen van het echtpaar en zijn buren aan de Lankhorsterweg. Het stel vindt dat de gemeente slecht zorgt voor de openheid van dit gebied aan de rand van het Reestdal. De gemeente vindt dat de openheid van dit gebied beschermd moet worden.
Maar volgens het echtpaar laat de gemeente wel toe dat er bij de buren en anderen een grote tuin mag komen met speeltoestellen. Ook is er vergunning verleend voor de verbouwing van de boerderij van de buren. Daarmee zou ook bewoning van de schuur zijn toegelaten. En dat ziet het echtpaar niet zitten. Hun autoschadebedrijf met spuiterij staat op heel korte afstand en dreigt door de bewoning te worden beperkt in zijn bedrijfsvoering.
De Raad oordeelt binnen enkele maanden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.