Mars in Zwolle voor voedselveiligheid

In Zwolle wordt vandaag gedemonstreerd vóór voedselveiligheid en tégen TTIP, het handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Zo'n 400 mensen meegelopen in een rondgang door de stad.Er wordt gedemonstreerd tegen de werkwijze van grote bedrijven als Monsanto, DuPont en BASF. Zij schenden volgens de organisatie mensenrechten en bedreigen de voedselveiligheid en natuur.

Gentech

De bedrijven hebben een monopoliepositie in de voedselvoorziening door patenten op zaden en gewassen. Ook werken ze met genetische modificatie; bij deze vorm van biotechnologie wordt het dna van een organisme bewerkt waardoor dit bepaalde eigenschappen krijgt. Gewassen kunnen bijvoorbeeld resistent tegen ziekten worden gemaakt. De demonstranten zijn tegen deze werkwijze en vinden dat het Nederlandse en Europese beleid burgers hier onvoldoende tegen beschermt. Het handelsverdrag TTIP zou de positie van bedrijven als Monsanto verstevigen.

Succes

Behalve in Zwolle wordt er wereldwijd ook in andere steden geprotesteerd. Vorig jaar was er ook een mars door Zwolle. Volgens de organisatie was die mars succesvol en is de gemeenteraad van Zwolle hierdoor nu bezig om beleid te maken tegen genetische manipulatie. Het doel van de mars is dit jaar om de provincie Overijssel 'gentech-vrij' te maken.

Meer over dit onderwerp:
gentech zwolle IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren