Nieuws

Politie trekt duidelijke grens voor misdragende boeren bij protesten: "Desnoods duwen we een tractor weg"

Het boerenprotest in Zwolle, afgelopen december
Het boerenprotest in Zwolle, afgelopen december © ANP / Roland Heitink
De politie in Oost-Nederland wil een duidelijke grens trekken voor misdragende boeren bij boerenprotesten. De politie kan zich in de kritiek vinden dat ze de boeren te veel hun gang hebben laten gaan bij eerdere protesten. "Al denk ik dat we tijdens de laatste demonstratie bij het provinciehuis in Zwolle al hebben laten zien dat er ook voor boeren een grens is", blikt plaatsvervangend politiechef Gert Veurink terug.
Afgelopen week stonden drie mannen nog voor de snelrechter in Zwolle. Het drietal misdroeg zich tijdens de boerenprotesten op 1 december van vorig jaar in de provinciehoofdstad. Ze werden opgepakt voor het hinderen van een politieshovel, het niet opvolgen van een noodverordening en het uitschelden van agenten. In totaal kwamen vorig jaar 33 verdachten van misdragingen bij boerenprotesten voor de rechter.

Kritiek

"We zien een verandering van de tijd", vervolgt politiechef Veurink. "Als je goed in verbinding bent, komt je er meestal wel uit. Dat verliep vaak prima. Maar als mensen zich niet meer aan de afspraken houden, zelfs na drie waarschuwingen, moeten we ingrijpen. Dat geldt voor iedereen, dus ook voor de boeren."
Politie trekt duidelijke grens voor misdragende boeren bij protesten
Met tractors het verkeer stilleggen op snelwegen of dreigen richting politieagenten is strafbaar. Toch werd er in de praktijk niet altijd ingegrepen. "Ik kan mij wel vinden in die kritiek, maar we proberen het ingrijpen zo lang mogelijk uit te stellen. Maar als het misgaat, wordt het een ander verhaal. Dan laten we een duidelijke grens zien. Desnoods zetten we met een shovel een tractor aan de kant. Deze lijn zetten we ook dit jaar bij eventuele nieuwe protesten door."

Personeelstekort

De toename van het aantal protesten en demonstraties afgelopen jaar vraagt veel van de politiecapaciteit. Nog steeds heeft de politie te maken met een tekort aan personeel, ook in Overijssel. "We moeten prioriteiten stellen. Daar zitten natuurlijk twee kanten aan. Het aantal demonstraties blijft toenemen en ook de criminaliteit neemt toe vergeleken met de coronaperiode."
Tijdens de persconferentie van 'de driehoek' van Oost-Nederland vorige week, sprak regioburgemeester Hubert Bruls ook over het capaciteitsprobleem van de politie: "Er bestaat geen aparte Mobiele Eenheid (ME). Dat zijn gewoon wijkagenten en inspecteurs van de opsporing die van hun werk worden losgerukt, omdat ze de dag erop weer bij een voetbalwedstrijd moeten staan, omdat een aantal malloten zich niet weet te gedragen. Het zijn mensen die moeten uitrukken, omdat mensen in een tractor een snelweg denken te moeten blokkeren. Dat zijn politieagenten die de dag erop niet beschikbaar zijn om ons bescherming te bieden in onze woonwijk. De grondwettelijke vrijheid van demonstratie achten wij heel hoog, maar we betalen wel een hoge prijs."
Evenementen kunnen de dupe worden van de vele politie-inzet bij demonstraties. "Ja, dat kan. Als wij optreden als Mobiele Eenheid (ME) kunnen die agenten hun reguliere werk niet doen. Dan moeten dus keuzes gemaakt worden, zoals het afgelasten van evenementen. Denk aan het verbieden van een voetbalwedstrijd. Dat is in het verleden al wel gebeurd."
In het televisieprogramma Bij Oost Vandaag is vanavond om 17.10 uur op TV Oost een uitgebreid interview te zien met plaatsvervangend politiechef Gert Veurink en hoofdofficier Marthyne Kunst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.