Nieuws

Water in de Vecht staat hoog: "Geen reden tot zorg of paniek"

Vecht buiten oevers in Dalfsen
Vecht buiten oevers in Dalfsen © Maureen Lenters
De Vecht is één van de rivieren die buiten de oevers is getreden. Onder andere in Dalfsen is de waterstand extreem hoog, maar volgens Herald van Gerner, van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDO Delta), is dit geen uitzondering. "In vergelijking met vorig jaar, is het dit jaar minder hoog, althans tot nu toe."
Een rivier die volledig buiten haar oevers treedt, ziet er bijzonder uit, maar het is geen reden tot zorg of paniek volgens Van Gerner. "WDO Delta houdt alles continu in de gaten en als het goed is bereiken we vandaag het hoogtepunt. We kunnen het nog prima aan."

Veel regen, geen droogte?

WDO Delta is druk bezig met het water opslaan in de bodem. "Als er een bui valt, dan trekt het de bodem in. Daarom houden we het zo lang mogelijk vast, we zijn voorzichtig met water afvoeren", zegt van Gerner. "Het blijft wel een puzzel, er moet altijd voldoende capaciteit zijn. Het waren drukke dagen want we moeten ervoor zorgen dat alles goed gaat. De bodem is ondertussen verzadigd, het werkt net als een spons."
Maar of de hoge waterstanden helpen tegen de droogte in de zomer? Van Gerner vertelt dat het beste medicijn tegen droogte toch echt regen is. "Het water kunnen we sturen, de regen niet. Nu is er voldoende water, de grondwaterstanden in het gebied zijn hoog. Maar als er weer droogte komt en er is geen regen, dan reageert het grondwater heel snel. Ondanks deze natte periode, is het geen garantie om in de zomer geen problemen te krijgen met de droogte."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.