Nieuws
‘Herinrichting’ Overijssel: "Zonder draagvlak en perspectief is verandering een bedreiging"

Overijssel gaat niet met een rood potlood over de provinciekaart, maar het landelijk gebied gaat wel veranderen. Natuurherstel, wonen, industrie, opwekken van duurzame energie en het produceren van voedsel. Alles heeft ruimte nodig. Deze puzzel wordt gelegd in een soort 'herinrichtingsplan' dat in juli ter goedkeuring wordt voorgelegd aan Den Haag.
In het televisieprogramma Bij Oost Vandaag legt provinciebestuurder Ten Bolscher uit dat met vijf miljard euro de eisen om minder stikstof uit te stoten en de natuur te verbeteren haalbaar zijn. Al zijn er harde voorwaardes waaraan Den Haag moet voldoen.
Eerder gaf Overijssel aan dat het gaat om het leefbaar houden van de provincie. Den Haag moet investeren in werkgelegenheid, voorzieningen en sociale binding tussen Overijsselaars op het platteland.
Een andere voorwaarde is draagvlak bij onder meer boeren creëren. Omdat veel opgaves op het boerenerf terecht komen is er vertrouwen nodig. Dat begint met een oplossing voor de PAS-melders. "Zonder draagvlak lukt dit niet, eerst moet de druk van het verleden weg zijn. En als er geen perspectief is wordt veranderen heel lastig, dan is verandering een bedreiging."
Wat zijn PAS-melders? Dat zijn boerenbedrijven die al ruim drie jaar lang werken zonder vergunning. Als deze bedrijven in het verleden wilden uitbreiden, was een nieuwe vergunning niet nodig. In het Programma Aanpak Stikstof (PAS) stond dat een melding bij de overheid genoeg was. In 2019 zette de Raad van State een streep door het PAS. Sindsdien werken deze boeren 'illegaal'. Het Rijk wil deze ondernemers legaliseren, maar daar is stikstofruimte nodig..
Gedeputeerde ten Bolscher gelooft dat de grote maatschappelijke opgaves haalbaar zijn, hij roept alle partijen op tot een constructieve samenwerking. "Vertrouwen en samenwerken is belangrijk. Met elkaar in gesprek blijven, zo kom je tot oplossingen."
Gedeputeerde Ten Bolscher over 'herinrichting' van Overijssel