Nieuws

Landelijke staking streekvervoer na mislukt cao-overleg

Trein van Arriva
Trein van Arriva © Arriva
Duizenden buschauffeurs, machinisten en conducteurs in het streekvervoer leggen morgen en vrijdag het werk neer. Dat meldt vakbond FNV na een cao-overleg waarin de bonden en werkgevers niet tot een akkoord konden komen.
De staking houdt in dat er morgen en vrijdag vrijwel geen bussen of regionale treinen zullen rijden van andere maatschappijen dan de NS. Alleen in NS-treinen en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wordt dan niet gestaakt, want dat personeel heeft eigen cao's. Onder de cao streekvervoer vallen 13.000 medewerkers en duizenden daarvan zijn lid van de bond.

Najaar

In september en oktober legden stakers het streekvervoer verspreid over het hele land ook al plat. Eigenlijk zou er in het najaar nog een vierdaagse landelijke stakingsreeks komen, maar die werd afgeblazen toen het cao-overleg met de Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) werd hervat. De partijen zaten in de nacht van dinsdag op woensdag tot diep in de nacht om de tafel, maar konden niet tot een akkoord komen.
VWOV verklaarde na de onderhandelingen dat de vakbonden ondanks een "bovengemiddeld hoog loonbod" van 8 procent het overleg hebben afgebroken. FNV-bestuurder Marijn van der Gaag betwist dat, en zegt dat de partijen simpelweg in een impasse terechtkwamen over onder meer die loonsverhoging, de duur van een nieuwe cao en maatregelen om de werkdruk in het streekvervoer te verlagen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.