Nieuws

Sterrin Smalbrugge krijgt Vrouw in de Media Award uitgereikt: "Zoveel waardering voor je werk, fantastisch!"

Sterrin Smalbrugge en Janneke van Heugten met de award
Sterrin Smalbrugge en Janneke van Heugten met de award © RTV Oost
"Ik heb nog nooit een award gehad en dan is dit de eerste die je wint! Zoveel waardering voor je werk, fantastisch." Reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge uit Rijssen kreeg vanochtend het beeldje en de oorkonde die horen bij het winnen van de Vrouw in de Media Award 2022 Overijssel. "Het betekent echt enorm veel!"
Smalbrugge was samen met negen andere Overijsselse vrouwen genomineerd voor de award, die in het leven is geroepen om vrouwelijke experts en rolmodellen aan te moedigen zichtbaarder te zijn en redacties te motiveren meer vrouwen uit te nodigen. Sterrin werd na het sluiten van de stembussen door de jury aangewezen als winnares en mag nu onze provincie vertegenwoordigen bij de landelijke verkiezing.
Maandagmiddag kwam het mailtje van de organisatie, dat ze had gewonnen. "Ik heb eerst het mailtje drie keer gelezen want ik dacht: er klopt iets niet. En ineens dacht ik: ik heb gewonnen, hoe dan!? Ik was heel blij en heb toch wat familie gebeld die het nog even goed stil hebben gehouden."
Sterrin Smalbrugge in de studio van Radio Oost
Sterrin Smalbrugge in de studio van Radio Oost © RTV Oost
Het winnen van de verkiezing betekent veel voor de reptielendeskundige. "Het is fijn als mensen je boeken willen lezen, naar je luisteren en je boodschap willen horen. En wat mij vooral opviel is dat mensen om zoveel verschilende redenen op mij gestemd hebben. De een omdat het kleinkind mijn boeken leest, de ander omdat ze zich herkennen in mijn introverte karakter, weer een ander om de boodschap die ik voor deze planeet heb. Ongelooflijk, daar word je stil van. Ik had niet verwacht dat het zoveel reacties zouden zijn."
Janneke van Heugten van Mediaplatform VIDM, dat de verkiezing mede-organiseert, vindt het opvallend dat de stemmers Sterrin op veel verschillende vlakken als rolmodel zien. "Niet alleen omdat ze zich inzet voor de ecologie, maar ook hoe je als introvert persoon alsnog de rol in de media kunt pakken en dat je dan nog steeds je passie zo'n drijfveer kunt laten zijn. En hoe ze met kinderen omgaat, dat wordt enorm geprezen."
Sterrin kreeg vanochtend in de radio-uitzending de prijs uitgereikt en dat klonk zo:
Sterrin is een van de weinige vrouwen in haar vakgebied die regelmatig in de media verschijnt. En dat terwijl ze zichzelf introvert noemt. "Meestal moet je in de media wel wat extravert zijn en uitgesproken, maar ik ben het tegenovergestelde. Dus ik vind het fijn dat mensen dan zeggen 'dankzij jou ging mijn schoolpresentatie beter'. Het woord 'rolmodel', daar houdt Smalbrugge niet zo van. "Inspiratie vind ik fijner. Ik vind het heel leuk als ik van jonge meiden hoor 'dat wil ik ook doen!'. Of 'ik wist niet dat je ook krokodillenonderzoek kon gaan doen, dat wil ik ook, vet'."

Landelijke verkiezing

Tijdens de radio-uitzending van Radio Oost kreeg Sterrin de prijs, een beeldje gemaakt door kunstenares Ellen Buchenwaldt, uitgereikt door Janneke. "Ze is prachtig", aldus Sterrin. Nu is het dus op naar de landelijke verkiezing, waar Sterrin één van de twaalf genomineerden is. "Ik ben al enorm in de wolken met deze prijs, maar het zou de kers op de taart zijn als ik ook de landelijke verkiezing zou winnen.
Stemmen kan via deze link.
Sterrin Smalbrugge krijgt Vrouw in de Media Award uitgereikt: "Zoveel waardering voor je werk, fantastisch!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.