Nieuws

Ex-Heraclesvoetballer Rai Vloet in maart voor de rechter voor dodelijke aanrijding

Ex-Heraclesvoetballer Rai Vloet moet zich 20 maart voor de rechter verantwoorden voor de dodelijke aanrijding, waarbij de vierjarige Gio omkwam.
Ex-Heraclesvoetballer Rai Vloet moet zich 20 maart voor de rechter verantwoorden voor de dodelijke aanrijding, waarbij de vierjarige Gio omkwam. © ANP / Jeroen Putmans
Voormalig Heraclesvoetballer Rai Vloet (27) moet zich dit voorjaar voor de rechter verantwoorden voor de dodelijke aanrijding, waarbij de vierjarige Gio om het leven kwam. De strafzaak staat gepland voor 20 maart in de rechtbank Schiphol. De ex-Heraclied voetbalt momenteel in Rusland nadat zijn situatie bij Heracles door de affaire onhoudbaar was geworden. Zijn advocaat zegt ervan uit te gaan dat Vloet de rechtszaak zal bijwonen.
Rai Vloet kwam november 2021 uitgebreid in het nieuws nadat hij betrokken was bij een verkeersongeval op de A4 bij Hoofddorp. Daarbij klapte zijn auto met hoge snelheid achterop een gezinswagen met daarin de ouders en hun twee kinderen. De vierjarige Gio bezweek later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Spijtbetuiging

Vloet zat in de auto samen met een toen 27-jarige vriend. Aanvankelijk was onduidelijk wie de auto bestuurde, maar in een uitgebreide spijtbetuiging bekende Vloet later dat hij het was die achter het stuur zat.
Na het ongeval werd Vloet door Heracles geschorst nadat aan het licht was gekomen dat hij over het ongeval had gelogen. Niet alleen beweerde hij aanvankelijk dat hij zich aan de snelheid had gehouden, maar ook dat hij niet onder invloed verkeerde. Later werd duidelijk dat hij met drank op achter het stuur was gestapt en bleek uit technisch onderzoek dat hij ruim 200 kilometer per uur had gereden.

'Roekeloos'

Tijdens een eerdere voorbereidende rechtszitting medio vorig jaar voor de rechtbank in Alkmaar verweet het Openbaar Ministerie Vloet dat hij bij de aanrijding "roekeloos en zeer onvoorzichtig" had gehandeld, veel te hard heeft gereden en onder invloed van alcohol verkeerde.
Ook werd tijdens deze pro-formazitting duidelijk dat Vloet zijn in beslag genomen rijbewijs niet terugkrijgt.
Toen Heracles in een later stadium Vloet in het duel tegen NEC toch weer liet invallen, stak een storm van kritiek op. Daarop besloot Heracles de middenvelder niet meer op te nemen in de wedstrijdselectie en werd zijn situatie onwerkbaar.
Vloet verkaste aanvankelijk naar FC Astana in Kazachstan, maar maakte in september de overstap naar FK Oeral, dat uitkomt in de Russische competitie.

Extra beveiligde rechtbank

Rai Vloet zal zich nu 20 maart voor de rechter moeten verantwoorden. De strafzaak wordt gehouden in de rechtbank Noord-Holland locatie Haarlemmermeer, in de volksmond bekend als de rechtbank Schiphol.
Deze locatie wordt geregeld gebruikt voor strafzaken die omgeven zijn door extra beveiligingsmaatregelen. Dat de 'zaak-Vloet' wordt gehouden in de rechtbank Schiphol wil volgens een woordvoerder van de rechtbank Noord-Holland echter niet automatisch zeggen dat ook hier extra veiligheidsmaatregelen worden getroffen.
"Deze locatie wordt voor meerdere doeleinden ingezet, ook voor minder grote zaken", aldus de zegsman.

Reactie advocaat

Vloet woont en werkt momenteel in Rusland, maar zijn advocaat Erik Thomas laat in een reactie weten dat het ernaar uitziet dat de voetballer de rechtszaak rond zijn persoon zal bijwonen. "Daar ga ik wel vanuit."
De rechtbank heeft de hele dag voor het strafproces uitgetrokken. Onduidelijk is nog of Vloets passagier zich ook voor de rechter zal moeten verantwoorden. Het OM heeft daarover nog geen beslissing genomen, laat een woordvoerster weten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.