Nieuws

In Oekraïne warmen mensen zich op met kachels uit de gevangenis in Zwolle

Een gedetineerde uit de PI in Zwolle aan het werk met een kachel, bestemd voor Oekraïne
Een gedetineerde uit de PI in Zwolle aan het werk met een kachel, bestemd voor Oekraïne © PI
In verschillende gevangenissen, waaronder de P.I. in Zwolle is de afgelopen weken hard gewerkt om tientallen kachels te maken die binnenkort naar Oekraïne worden gebracht. Het is onderdeel van de actie 'Kachels voor Oekraïne' van presentator Sander de Kramer.
Binnen de gevangenismuren in Zwolle hebben gedetineerden metaal bewerkt tot kachels. In totaal zijn de afgelopen weken in negen gevangenissen 45 kachels gemaakt door gevangenen.

Vakdiploma

Het idee komt van Ronald Schouwenaar van serviceorganisatie In-Made, die bedrijven ondersteunt, onder meer bij het binnenhalen van uiteenlopend werk voor zo’n zevenduizend gedetineerden in alle penitentiaire inrichtingen in Nederland. Met de opgedane werkervaring kunnen gevangenen vakdiploma's of certificaten halen waarmee de kansen om succesvol te terug te keren in de samenleving vergroot worden.
Voor zijn plan om de productie van kachels in gevangenissen mogelijk te maken, legde Schouwenaar contact met bedrijven uit zijn netwerk. Verschillende bedrijven zegden kosteloos medewerking toe. Materialen werden beschikbaar gesteld en ook opslagruimte en vervoer was snel geregeld. “Ik ben echt onder de indruk van het enthousiasme, de betrokkenheid en bereidwilligheid van al die bedrijven”, zegt Schouwenaar.

Iets positiefs

“Gedetineerden volgen ook het nieuws en zien wat voor vreselijks er aan de hand is Oekraïne. Dat raakt hen ook. Ze willen graag iets doen voor de mensen daar en vinden het bovendien fijn om iets positiefs te kunnen doen voor de samenleving. Daar zijn ze wat mij betreft zeker in geslaagd”, concludeert Schouwenaar.
De kachels worden donderdag via de stichting LifeCenter van Sander de Kramer en co naar Oekraïne getransporteerd. Ze worden gebruikt om opvanglocaties in te richten voor mensen die huis en haard zijn kwijtgeraakt. Het is de bedoeling dat er nog eens negentig kachels worden gemaakt, in onder meer Zwolle, die dan op termijn naar Oekraïne kunnen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.