Nieuws

Dit betekent de ov-staking van deze week voor reizigers in Overijssel

Keolis-trein in Overijssel
Keolis-trein in Overijssel © ANP
Streekvervoerder Keolis heeft meer details bekendgemaakt over wat de staking in het openbaar vervoer van donderdag en vrijdag concreet betekent voor reizigers in Overijssel. Met name donderdagochtend vallen er veel treinen uit.
In de nacht van dinsdag op woensdag liepen cao-onderhandelingen stuk en kondigden duizenden buschauffeurs, machinisten en conducteurs in het streekvervoer aan op donderdag en vrijdag te gaan staken. Ze willen een loonsverhoging en maatregelen om de werkdruk in het streekvervoer te verlagen.

Op donderdagochtend heeft de staking onder meer gevolgen voor deze trajecten:

Zutphen-Hengelo-Oldenzaal (RS24)

Tot 10.00 uur 's ochtends rijden er geen treinen. Vanaf 10.00 uur start het treinvervoer op volgens dienstregeling. Na 10.00 uur heeft de staking geen gevolgen meer voor de dienstregeling.

Zwolle-Enschede (RS23/IC23) en Zwolle-Kampen (RS22)

Tot 10.00 uur 's ochtends rijden er geen treinen. Vanaf 10.00 uur start het treinvervoer op volgens dienstregeling. Er kunnen na 10.00 uur enkele ritten vervallen. Het advies is om voor vertrek de reisplanner te checken om te zien of en welke ritten er vervallen.

Hengelo-Bielefeld (RB61)

Tot 09.30 uur 's ochtends rijden er geen treinen. Vanaf 09.30 uur start het treinvervoer op volgens dienstregeling. De staking heeft daarna geen gevolgen meer voor de dienstregeling.
Vrijdag
Keolis weet nog niet welke gevolgen de staking komende vrijdag heeft. De vervoerder verwacht dat er minder treinen rijden dan gebruikelijk, maar kan nog geen details bekendmaken.

Loonbod

De werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) en vakbonden FNV en CNV hebben lang onderhandeld over een nieuwe cao Openbaar Vervoer 2023. De vakbonden hebben het overleg afgebroken, ondanks een loonbod van acht procent vanaf 1 januari 2023. Het voorstel van de werkgevers is een cao van 1 jaar, met een loonsverhoging van acht procent. Het totale bod van de werkgevers, inclusief andere maatregelen, staat gelijk aan een verbetering van de arbeidsvoorwaarden van elf procent.
Fred Kagie, voorzitter van de VWOV: "We hebben een bovengemiddeld hoog loonbod gedaan. Ook als je kijkt naar de ontwikkelingen van cao-lonen de afgelopen periode en wat er in de vervoersector gebeurt. Ons bod van acht procent voor 2023 is méér dan gemiddeld in Nederland."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.