Nieuws

Kerk Lettele houdt heilige mis noodgedwongen in keuken: ‘Doet denken aan de oorlog’

De waterkoker op het aanrecht staat direct naast een provisorisch altaar. De vrijdag-kerkdienst in de katholieke Nicolaaskerk in Lettele wordt in de keuken gehouden omdat de naastgelegen kerk verwarmen momenteel te duur is. Pastor Fons Zandbelt vindt het prima. "Het is juist fijn, lekker warm en gezellig."
Tien kerkgangers volgen vrijdagmorgen in de keuken van de Nicolaaskerk de rooms-katholieke rituelen die bij een volwaardige mis horen. Want ook in de kleine ruimte tussen pastorie en kerk, wordt de dienst vol toewijding voorgegaan en gevolgd. "Het karakter van de mis is niet anders dan in de kerk, alleen is het veel intiemer", zegt pastor Zandbelt.

Niet in de kou laten zitten

Voor de twee kosters van de kerk betekent een heilige mis in de keuken vroeger opstaan. "Ik ben er om kwart voor acht voor de mis van negen uur", zegt koster Gerard Haverkamp. "Het is toch passen en meten. De tafels in de keuken moeten gestapeld worden en ik moet een klein altaar maken."
Zijn collega Frans Brinkhof vult aan: 'In verband met de huidige hoge stookkosten is het veel voordeliger de diensten doordeweeks in de keuken te houden. We kunnen de mensen natuurlijk niet in de kou laten zitten. In het weekend stoken we de kerk een klein beetje warm, maar de mensen moeten nog wel dikke jassen aan doen."

Tweede Wereldoorlog

De reacties van de kerkgangers op de keukendiensten zijn positief. Een bezoekster: "Het is gezelliger, al heeft een mis in de kerk natuurlijk ook echt iets speciaals. De mis in de keuken doet me denken aan de Tweede Wereldoorlog. Toen had je ook van die kleine kerkdiensten die gehouden werden op boerderijen bijvoorbeeld." Een andere bezoeker: "Ik vind het geweldig dat het kan. Net was hier nog de heilige mis, nu zitten we in dezelfde ruimte gezellig aan de koffie."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.