Nieuws

Grote brand gesprek van de dag in Laag Zuthem: "Dacht eerst dat het vuurwerk was"

Een grote brand wekte de bewoners van het dorpje Laag Zuthem donderdag al vroeg
Een grote brand wekte de bewoners van het dorpje Laag Zuthem donderdag al vroeg © Wim Stoute
In het dorpje Laag Zuthem wordt volop gepraat over de grote brand die donderdagochtend rond vier uur uitbrak. Enkele bewoners werden hierdoor al vroeg gewekt. Bij daglicht is de schade aan het pand goed te zien en verschillende omwonenden komen even een kijkje nemen.

Gelijk opgeschaald

De brand brak rond vier uur uit en woedde in een bedrijfspand achter een woning. In de woning waren op het moment van de brand drie personen aanwezig. De bewoners zijn vooral erg dankbaar dat er geen ongelukken zijn gebeurd. "We lagen te slapen en werden gebeld door de buurvrouw," vertelt Bart Borst, eigenaar van het pand. "De brandweer was toen al gebeld. Ik zag dat het een grote uitslaande brand was en heb opnieuw gebeld. Ze hebben toen gelijk opgeschaald." De drie gezinsleden konden het huis tijdig verlaten. "De woning liep op dat moment niet direct gevaar en dat gevaar is er ook eigenlijk niet geweest."
De schuur stond middenin een woonwijk en verschillende buurtbewoners werden gewekt door de brand. Zo ook buurman Wim Stoute en zijn vrouw. "We werden wakker van ontploffingen. Ik dacht dat de buurjongens vuurwerk aan het afsteken waren. Nadat ik nog een knal hoorde keek ik voor het huis en zag ik een enorme vuurzee. De buren hadden 112 al gebeld, want we hoorden in de verte sirenes." Het echtpaar besloot zich voor de zekerheid toch maar aan te kleden.
Buurman Wim Stoute werd wakker van de grote brand in Laag Zuthem
Buurman Wim Stoute werd wakker van de grote brand in Laag Zuthem © RTV Oost

Auto verplaatst

"Het leek op een gegeven moment onder controle, maar even daarna zag je de vlammen toch weer uitslaan," vertelt Wim Stoute. "Ik heb ook maar even de auto verplaatst die voor het huis stond." De wind stond voor de familie Stoute wel de goede kant op. "De rook trok over het speeltuintje de andere kant op. Wij hebben geen schade of rook in huis," laat buurman Stoute weten.
Vanuit zijn huis maakte Wim Stoute verschillende beelden van de brand:
Grote schuurbrand in Laag Zuthem

Vol lof

Bart Borst is vol lof over het optreden van de brandweer. "Er was zo'n veertig man en ze hebben ontzettend goed gewerkt. Ze waren ook heel duidelijk over wat nog behouden kon worden en wat niet. Ze hebben echt ingezet op het behoud van het huis."
Over de harde knallen die werden gehoord tijdens de brand zegt hij: "Er stonden geen gevaarlijke stoffen binnen in de schuur. De gasflessen stonden buiten onder een afdakje. Er stonden alleen wat spuitbussen binnen."
Bij daglicht is de enorme schade goed te zien.
Bij daglicht is de enorme schade goed te zien. © RTV Oost
De schuur was uiteindelijk niet meer te redden. Met een kraan heeft de brandweer de brokstukken uit elkaar getrokken zodat de laatste brandhaarden geblust konden worden. Veiligheidsregio IJsselland verklaart dat er gasflessen in het pand aanwezig waren en laat weten dat Team Brandonderzoek is gealarmeerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.