Nieuws

In deze gemeenten is de politie vaak te laat, dit is waarom

De politie haalt het in Haaksbergen, Tubbergen en Olst-Wijhe vaak niet om op tijd te komen
De politie haalt het in Haaksbergen, Tubbergen en Olst-Wijhe vaak niet om op tijd te komen © ANP / Venema Media
De politie komt nog vaak te laat bij 112-meldingen in de gemeenten Tubbergen, Olst-Wijhe en Haaksbergen. In Tubbergen is de politie bij slechts 63 procent van alle prio 1-meldingen binnen de vereiste 15 minuten ter plaatse, in Olst-Wijhe en Haaksbergen respectievelijk 64 en 66 procent.
Prio 1-meldingen zijn bijvoorbeeld een ongeval met letsel, reanimatie of een overval. "Het is helaas een bekend probleem", legt woordvoerder Chantal Westerhoff van de politie uit. "Daar balen we echt van en dat willen we snel verbeteren."

Alle agenten op één plek

Het late arriveren van de politie kan meerdere oorzaken hebben. Zo zijn de politiebureaus in Tubbergen, Olst-Wijhe en Haaksbergen al een tijdje verdwenen. Er is daardoor geen permanente bezetting in die gemeenten. In sommige gevallen zijn er nog wel politieposten, maar zijn die niet altijd bemand.
En doordat er geen agenten in de gemeenten gestationeerd zijn, moeten agenten uit omliggende steden komen.
We zijn niet tevreden over de cijfers
teamchef politie Tubbergen
Zo komen agenten die in Haaksbergen in actie komen vaak uit Hengelo, bij incidenten in Tubbergen uit Oldenzaal en in het geval van Olst-Wijhe uit Deventer of Raalte. "Dat gaat nog wel eens niet goed", zegt Westerhoff. "Als er bijvoorbeeld een melding in Oldenzaal is, gaan veel agenten daar direct op af. Als niemand er dan aan denkt om ook in de buurt van omliggende gemeenten te blijven surveilleren, wordt de reistijd vaak lang bij meldingen daar."

Eerst hulp, daarna terugkoppeling

De cijfers kunnen ook misleidend zijn, in het geval de agenten niet terugkoppelen dat ze ter plaatse zijn. "Van de 185 meldingen waren we in tien gevallen daadwerkelijk te laat", zegt de teamchef van Haaksbergen. "In twintig gevallen was een de brandweer of ambulance eerder en gaven zij een terugkoppeling. In 22 gevallen was er sprake van een verkeerde statusverwerking door de politie."
Toch zijn fouten geen excuus, vinden ze bij de politie. "Vaak verlenen collega’s eerst hulp en geven ze pas bij het wegrijden aan dat ze ter plaatse zijn geweest. Maar vanzelfsprekend doen we er alles aan om vaker op tijd te komen. Dat geldt breder voor de landelijke gebieden waar de afstanden groter zijn."
Bekijk hier hoe vaak de politie in jouw gemeente op tijd is:

'Veiligheid niet in het geding'

Volgens Westerhoff heeft het late arriveren in de genoemde gemeenten geen grote gevolgen gehad. "Vaak is de brandweer of ambulance wel binnen een kwartier ter plaatse. Zij kunnen de eerste hulp ook verlenen als dat nodig is." De teamchef van Haaksbergen vult aan: "In de tien gevallen dat we daadwerkelijk te laat waren, was het gelukkig nergens zo dat de hulp te laat kwam en hebben we de juist hulp kunnen verlenen."
De burgemeester van Tubbergen, Jon Hermans-Vloedbeld, bevestigt dat. "Tot nu toe is de veiligheid nog nooit in het geding geweest. Wij schrikken dan ook niet van de cijfers, maar we willen deze wel bespreken, zodat we goed na kunnen gaan of de situatie ter plekke veilig en onder controle was."

Meer blauw op straat

Toch moet er wel een oplossing komen. "Ik weet dat dit in Twente elke maand al op de agenda staat", zegt Chantal Westerhoff. "Dus we zijn er druk mee bezig." Ook burgemeester Yvonne van Mastrigt van Olst-Wijhe erkent dat en oppert een oplossing: "De aansturing van de politie is voortdurend onderwerp van gesprek. Hierbij zien we het liefst meer blauw op straat, omdat aanwezigheid in ons gebied de aanrijtijden beperkt. Dit kan door bijvoorbeeld het inplannen van extra surveillance binnen de gemeentegrenzen."
Politie moet spoed onderweg naar een melding
Politie moet spoed onderweg naar een melding © ANP / Rob Voss
De teamchef van de politie in Tubbergen bekijkt hoe ze het probleem kunnen oplossen. "Momenteel zijn wij aan het bekijken hoe wij onze eigen reactietijden kunnen verbeteren. Omdat we hier zelf ook niet geheel tevreden over zijn."
Een nieuw politiebureau in de gemeenten lijkt geen oplossing. "Gezien het landelijke karakter in ons gebied, maar ook het aantal incidenten binnen de gemeente, is dat geen reële optie", zegt Van Mastrigt.

Enschede en Oldenzaal

Dat de cijfers in gemeenten zonder grote steden slechter zijn dan in de gemeenten mét grote steden, is dan ook geen toeval. Daar zitten de politiebureaus gevestigd én zijn de meeste meldingen. Zo scoren Oldenzaal en Enschede erg goed. In beide gemeenten is de politie bij meer dan 90 procent van de 112-meldingen op tijd ter plaatse.
Ook Almelo en Wierden scoren goed met percentages boven de 85 procent. Voor Wierden geldt weliswaar dat zij geen eigen politiebureau met permanente bezetting hebben, maar omdat de aanrijtijd vanuit Almelo laag is, komt ook daar de politie vaak op tijd.
De burgemeester van Haaksbergen, Rob Welten, is afwezig en kon niet reageren.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.