Nieuws

Duizenden dieren in de schijnwerpers tijdens Dierenparade Noordshow in Hardenberg

Dierenparade Noordshow
Dierenparade Noordshow © Maureen Lenters / RTV Oost
Cavia’s, alpaca’s, varkens, konijnen, duiven, ze zijn allemaal deze week te vinden in de Evenementenhal in Hardenberg. Daar vindt de Dierenparade Noordshow plaats, ook wel bekend als indoor kinderboerderij, met ruim 4.000 dieren. De kippen moeten wachten tot volgend jaar om er fysiek bij te kunnen zijn. Vanwege de vogelgriep is er op zaterdag een digitale keuring.
Duizenden dieren in de schijnwerpers tijdens Dierenparade Noordshow in Hardenberg
Donderdag was een spannende dag voor konijnen- en duivenfokkers. De keuring vond plaats en dat zorgde zenuwachtige fokkers: “Al mijn konijnen hebben een fraai gehaald. Ik ben niet de winnaar geworden'', zegt een alsnog blije fokker.

Dierenwelzijn

''Het kost me heel veel tijd en werk. Het is heel mooi dat het nu kan plaatsvinden'', zegt Jaap Solle van de organisatie. Het dierenwelzijn is volgens de organisatie erg belangrijk. ''We hebben richtlijnen voor onder andere de grootte van de kooien. We houden zeker rekening met het welzijn van dieren'', aldus Solle.

Mantel der liefde

Bij het keuren komt van alles kijken. Zo moet je als duivenkeurder, ook speciale examens doen. ''We hebben nu 45 duiven gecontroleerd, we hebben er nog 32 te gaan'', zegt een van de keurmeesters. De voetstukken moeten eigenlijk mooi wit zijn, maar dat is met het slechte weer van de laatste weken wat lastiger, dus daar kijken we met de mantel der liefde naar'', zegt de keurmeester.

Internationaal

Door de verscheidenheid aan rassen, is er ook internationale belangstelling. Zo zijn er dit jaar ook aanmeldingen uit Duitsland, België en Luxemburg. Naast de keuringen zijn er talloze andere activiteiten. Zo kun je knuffelen met kuikens, konijnen en cavia’s, mag je slangen, leguanen, spinnen en slakken aaien en is er een springkussen. Jaarlijks bezoeken gemiddeld 10.000 mensen de Noordshow.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.